Судді Тандиру виплатили 400 тисяч гривень суддівської винагороди, - ЦПК

Суддя Макарівського суду отримав 400 тисяч гривень після того, як збив насмерть нацгвардійця

Олексій Тандир, суддя Макарівського суду, який вчинив наїзд на 22-річного нацгвардійця Вадима Бондаренка, отримав 400 тисяч гривень суддівської винагороди за період з червня по листопад 2023 року. Варто відзначити, що під час судових засідань він заперечував отримання таких виплат.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Три новини у справі про суддю Тандира

  • Утримання Тандира під вартою продовжено до 12 квітня без права на заставу.
  • ВРП відновила розгляд дисциплінарної справи щодо Тандира, у зв'язку з чим постали питання про те, чому затягували процес та розлютили суспільство.
  • З червня по листопад минулого року Тандир отримав 400 тисяч гривень суддівської винагороди, хоча відмовився від цих виплат під час суду.

Центр протидії корупції зазначив, що Тандир - не єдиний суддя, якому нараховують зарплату попри його відсторонення від посади. За результатами перевірки Держаудитслужби, ще 9 суддів, яких звільнили з-за притягнення до відповідальності, отримували винагороду, що коштувало державі 6,5 млн гривень.

Крім того, суддя Бранківського суду Луганської області отримав 2,4 млн гривень винагороди з 2021 року. Нещодавно він перейшов на бік ворога та отримав паспорт Російської Федерації.

"Законопроект №9343 частково вирішує цю проблему, визначаючи припинення щомісячного довічного утримання суддям, які є підозрюваними або обвинуваченими у вчиненні умисного злочину. Цей законопроект був внесений ще у травні минулого року, але депутати не поспішають його прийняти", - додали у Центрі протидії корупції.

Варто відмітити, що у серпні ГБР завершило досудове розслідування щодо судді Тандира, а експертиза підтвердила його алкогольне сп'яніння.