Світовий (анти)рекорд. Як слідчі та прокурори в Україні запросили найвищу судову заставу у світі

Світовий (анти)рекорд. Судова застава України.
Світовий (анти)рекорд. Судова застава України.

Керівництво Полтавського гірничо-збагачувального комбінату звинувачується у незаконному видобутку сировини, повідомляє "РБК-Україна". Тим часом на підприємстві заперечують ці звинувачення і називають їх шахрайством та саботажем з боку правоохоронних органів.

Згідно з повідомленням Національної поліції, голові правління гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК) було порушено підозру у незаконному видобуванні корисних копалин. Комбінатом, що є частиною групи компаній, є Полтавський ГЗК, розташований у Кременчуці. Прокуратура звинувачує топ-менеджера підприємства в незаконному видобуванні копалин та зловживанні повноваженнями, вчинених за змовою групою осіб.

За даними слідства, голова правління зляканий в злочинну змову з іншими працівниками підприємства та організував незаконну схему використання корисних копалин з метою особистого збагачення. Комбінат мав ліцензію на видобування залізних руд, але, за попередніми данними, начебто незаконно обробляв і реалізовував інші види копалин, які потім продавалися. Наслідком цього дії були великі збитки для держави.

Печерський районний суд Києва обрав голові правління запобіжний захід у формі арешту з правом внесення застави майже на 1 млрд грн. Ця вимога була значно зменшена, оскільки спочатку слідчі і прокурори вимагали заставу в розмірі 157 млрд грн. Винесення такої великої суми призвело до обурення і негативних коментарів. Адвокати голови правління заявили, що будуть звертатися до Європейського суду з прав людини.

Варто враховувати, що при видобутку залізних руд не тільки добувають "корисну" породу, але й значну кількість супутніх матеріалів. Більшість бізнесів намагаються зробити свою діяльність максимально ефективною, використовуючи побічні матеріали. Наприклад, у металургії металеві відходи відправляють на переплавку, а побічні продукти нафтопереробки використовуються в косметиці та медицині. Так само, під час переробки залізних руд можна отримати будівельні матеріали для дорожнього будівництва. Така діяльність є стандартною для Полтавського ГЗК з 1977 року. З офіційних джерел підтверджується, що відходи, отримані в результаті переробки залізних руд, не є корисною копалиною. Таким чином, звинувачення є безпідставними.

Полтавське ГЗК є одним з найбільших залізорудних підприємств України, яке входить до складу групи компаній Ferrexpo. Підприємство виробляє високоякісні окатки з підвищеним вмістом заліза для експорту. За останні 20 років компанія інвестувала понад 1,8 млрд доларів у розвиток підприємства. Незаконні звинувачення впливають на репутацію підприємства і призводять до ускладнення його роботи.

Читайте також