Тарифи на електроенергію зростуть уже з 1 червня: скільки платитимемо

Тарифи на електроенергію зростуть уже з 1 червня: скільки платитимемо

Пovернення до графіків відключень електроенергії

Народний депутат Сергій Нагорняк, член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, назвав логічним та зрозумілим повернення до графіків відключень електроенергії у травні. Також, додав він, тарифи на світ швидше за все зростуть із 1 червня.

Нагорняк: "Зараз тривають переговори із західними фінансовими інститутами щодо кредитів на відновлення генерації. Очевидно, це не швидкий процес. І, скажімо відверто, окрім грошей на відновлення енергооб'єктів потрібно багато часу".

Нагірняк пояснив, що світло почали відключати у травні через прохолодну погоду, яка змусила українців включати електроприлади для опалення, адже централізоване тепло в квартири вже не подавалося. У зв'язку з цим споживання країною зросла більш ніж 1000 мВт.

Крім того, на 500 мВт знизилося виробництво електроенергії атомними електростанціями через необхідність проводити регламентні роботи.

Нагорняк: "Ймовірно, таке рішення буде ухвалено. Але важливо зауважити, що отримані кошти підуть не обслуговуючим компаніям, а саме розвитку генерації".

Нардеп впевнений, що найближчими днями ситуація покращиться, але поки що мова про вечірні піки не йде, адже споживання поки що не перекривається навіть імпортом.

Він додав, що у Кабміні активно обговорюють підвищення тарифів на електроенергію до 4,5-5 грн. за кіловат для побутових споживачів.

Нагорняк пояснив, що Енергоатом щороку дотує населення близько 100 млрд. грн., а Укргідроенерго - близько 25 млрд. грн.

Отримані від підвищення тарифів кошти спрямують на відновлення генерації Укргідроенерго та будівництво 3 та енергоблоків Хмельницької АЕС.

Раніше ми повідомляли, що українцям роз'яснили, чому світло відключають несправедливо та не за графіками.

Читайте також: