Тимчасовий захист для біженців: Чехія висунула нову умову

Українцям треба підтвердити місце проживання на бланку із засвідченим підписом власника

Згідно з новою умовою, українцям, які проживають у Чехії під тимчасовим захистом, треба буде підтвердити своє місце проживання. Вони повинні надати документ з засвідченим підписом власника, щоб продовжити свій захист до 2025 року. Цю інформацію опублікували на сайті proukrainu.blesk.cz.

Крім того, після онлайн-реєстрації, біженці повинні відвідати відділення Міністерства внутрішніх справ, щоб отримати нову візову наклейку. При цьому необхідно також надати документ про наявність житла.

Якщо людина подає форму підтвердження про проживання, то обов'язковим є офіційно завірений підпис власника або уповноваженої особи. Якщо документ підписав орендар, то необхідно також підтвердити його право на надання житла (наприклад, договір оренди з власником).

У разі наявності договору оренди або суборенди, який підписали обидві сторони, не потрібно завіряти підпис власника. Але треба буде надати офіційно завірену копію.

Якщо біженці проживають у державному гуманітарному житлі, то не потрібно надавати підтвердження про це. Формуляри для фізичних та юридичних осіб, які надають житло, можна завантажити на інформаційному порталі для іноземців.

У більшості випадків завірення документу можливе на пошті або в деяких муніципальних установах.

Завірити документи можна в поштових відділеннях, позначених логотипом Czech Point

Зараз більше не потрібно звертатися до нотаріуса для завірення документів. Послуги автентифікації та легалізації доступні у майже 1000 поштових відділеннях, на яких є логотип Czech Point. Документи можна завірити лише чеською або словацькою мовами. Якщо ж потрібна легалізація, то необхідно мати при собі посвідчення особи.

Перебування українських біженців у Чехії є вигідним для країни

Віце-прем'єр-міністр та міністр праці та соціальних справ Чехії Маріан Юречка повідомив, що перебування українських біженців у Чехії є вигідним для країни, навіть за умови субсидування мігрантів з державного бюджету. Цього року понад 122 тис. українських біженців працюють у Чехії, що є близько 60% усіх біженців у віці від 18 до 65 років. Верховна Рада Чехії продовжила тимчасовий захист для українських біженців до березня 2025 року, що надає їм доступ до освіти, медичного страхування та ринку праці.