Трампу заборонили брати участь у виборах. Що насправді це означає?

Заборона Трампу брати участь у виборах може бути оскаржена

Окружний суд Колорадо заборонив Трампу балотуватися у виборах президента Колорадо. Однак це рішення можна оскаржити у Верховному суді США. Та яке буде рішення - невідомо. Більшість суддів, які прийматимуть рішення, є республіканцами, але лише деякі з них були призначені самим Трампом. Інших призначив Дж. Буш - молодший. Тому їхнє ставлення до Трампа є невідомим.

Це рішення стосується лише конкретного штату Колорадо, який голосує за демократів. Теоретично, невиконання виборів у цьому штаті нічого не змінює для Трампа. Однак на практиці це може послужити прецедентом для подібних рішень інших штатів. Суд у Колорадо прийняв таке рішення на підставі листопадової ухвали, яка визнала Трампа винним у підбурюванні до штурму Капітолію. Тому поки нічого неясно.

Також є певні факти, які важко проігнорувати. Підтримка військової допомоги Україні у США зросла, що свідчить нове опитування FOX News. З 31% опитаних вважають, що США мають допомагати більше, а 30% - менше. 35% вважають, що поточний рівень підтримки є правильним. Показники з листопада зросли: відсоток тих, хто вважає, що США мають більше допомагати Україні, збільшився на 10 пунктів. Крім того, як демократи (+13), так і республіканці (+7) вважають, що Україні потрібна додаткова підтримка.

Ці факти свідчать про зростання підтримки України в США, що стає очевидним навіть для республіканських виборців. Тому політики, які традиційно були негативно налаштовані до України, зараз не виражають антиукраїнських позицій.

Ця ситуація має багато політичних вимірів і спричиняє серйозну кризу політичних інститутів США. Тому на неї необхідно реагувати з особливою обачністю і об'єктивністю.

Читайте також: Еволюція українських президентів. Чому «заморожена» війна - пройдений сценарій