Три країни «кинули» Росію і не фінансуватимуть її великий газовий проєкт – ЗМІ

Українська компанія з виробництва зрідженого природного газу зіткнулася з проблемами

Виробництво зрідженого природного газу в Україні, яке мало створити понад 19,8 млн. тонн річно, стоїть на межі закриття. Закордонні акціонери в проєкті "Арктик ЗПГ-2" відмовилися фінансувати завод, призупинивши свою участь. Це може призвести до дефолту у довгострокових контрактах на фінансування в розмірі 9,5 млрд євро. Головними покупцями продукції заводу є китайські CNPC і CNOOC, японські Mitsui і JOGMEC та французька TotalEnergies.

Керівництво "Арктик ЗПГ-2" повідомило, що виробництво буде виконуватися в обсязі, пропорційному часткам акціонерів. Українська компанія "Новатек" має право отримувати 12 млн. тонн газу на рік, а закордонні акціонери - по 2 млн. тонн. Однак вони відмовилися забирати продукцію, що призвело до відсутності контрактів і загрози дефолту. Збільшення вартості проєкту зумовлено переходом на електроприводи. Фінансування тепер повністю буде залежати від "Новатеку".

У листопаді США ввели санкції проти проєкту, знову посиливши загрозу для його реалізації. Українська компанія "Новатек" надіслала повідомлення покупцям про форс-мажор щодо поставок газу зі "ЗПГ-2". Китайські та японські акціонери також звернулися до США з проханням надати їм виняток із санкцій.