Три міфи про Західну допомогу для України

Україні ніколи не видавали як зброю, так і фінансову допомогу. Це стосується і ЄС, і США.

Але в даному випадку мова йде про ефективність та обсяги допомоги від кожної конкретної країни блоку, і необхідність їх збільшення на рівні колективного рішення перед самітом 1 лютого. Бо не всі країни надають інформацію про надану зброю.

Що стосується США, то раніше в Hudson Institute була опублікована корисна стаття, яка спростовувала міфи, які поширюють противники додаткової допомоги США Україні у Палаті представників. Одним з таких міфів було твердження про те, що США видавали відкритий чек. Видання спростовує цей міф, зазначаючи, що усі кошти проходять схвалення Конгресу та виділяються під конкретні цілі. Крім того, наводяться дані про те, що США виділили Україні допомогу на 101 млрд доларів або близько 0.43% ВВП США, але відкритих чеків не видавали.

Інший міф, який спростовують, - це твердження про відсутність належного нагляду над американською допомогою Україні. Зазначається, що навіть більше ніж для інших країн, існує звітність щодо американської допомоги Україні. Для цього діє робоча група міжвідомчого нагляду України, в рамках якої понад 160 чиновників у 20 федеральних наглядових агенціях моніторять американську допомогу. Крім того, Конгрес виділив 50 млн доларів на посади генеральних інспекторів для здійснення нагляду.

Третій міф, який спростовують, - це твердження про те, що США є непомірно великим донором України. Подані висновки Інституту світової економіки свідчать про те, що загалом країни Європи виділили вдвічі більше коштів Україні, ніж США відсотком до ВВП.

Ці міфи стосуються ризиків тривалої війни. З одного боку, влада України повинна бути обережною та не давати приводу для сумнівів у доцільності додаткової допомоги. З іншого боку, окремі політики в Заході використовують цю тему в політичних цілях.

Читайте також:
  • Депутатка розповіла, якої збройної підтримки Україна тепер очікує від США
  • Аудит від ЄС подіяв: Франція дасть Україні десятки ракет і сотні бомб
  • Підприємці роблять тротил у три зміни. Польща переводить економіку на «військові рейки»