Туреччина затримала 34 осіб, які шпигували на користь Ізраїлю

Турецька влада затримала 34 особи за шпигунство на користь Моссаду

За інформацією турецького державного агентства Anadolu, турецька влада заявила про затримання 34 осіб за підозрою в шпигунській діяльності на користь ізраїльської служби зовнішньої розвідки Моссад. Арешти відбулися після проведення розслідування Бюро з розслідування тероризму та організованої злочинності прокуратури Стамбула. Спільна операція отримала назву "Кріт" і проводилась за координації Міністерства транспорту та Управління розвідки Туреччини та Бюро з розслідування тероризму та організованих злочинів Головної прокуратури Стамбула. Зазначається, що це четверта подібна операція проти ізраїльської розвідки з 2021 року.

За попередніми даними, підозрювані брали участь у діяльності, пов'язаній з розвідкою, спостереженнями, нападами і викраденням людей на користь Моссаду. Крім того, виявлено, що представники Моссаду, що спілкувалися з підозрюваними через соціальні мережі, мали доступ до інформації деяких осіб. Після оцінки того, що це вважається міжнародним шпигунством, було проведено обшуки за 57 адресами в 15 районах Стамбула та містах Анкара, Коджаелі, Хатай, Мерсін, Ізмір, Ван і Діярбакир.

Під час обшуків вилучено значну кількість грошей і предметів, серед яких євро, долари, готівка, пістолети, патрони і цифрові матеріали. Продовжуються пошукові операції щодо решти 12 підозрюваних.

Раніше Туреччина застерегла розвідку Ізраїлю від вбивства членів терористичного угруповання ХАМАС на своїй території.

Дослідження, проведене Управлінням Массачусетського технологічного інституту та Управлінням розвідувального відділення в рамках діяльності Управління антитерористичного відділення Стамбула, показало, що Моссад мав намір здійснювати дії, такі як розвідка, переслідування, напад і викрадення іноземних громадян, які проживали в Туреччині з гуманітарних причин. Цю інформацію передали після появи в ЗМІ запису розмови глави Загальної служби безпеки Ізраїлю Ронена Бара, в якій він повідомив про плани вбивства лідерів ХАМАС на палестинських територіях та в Лівані, Туреччині та Катарі.