Турецька компанія вирішила заробити на енергетичній кризі у країнах Африки

Турецька компанія Karpowership планує почати постачання електроенергії в ПАР у 2024 році. Вона має намір виробляти 450 мегават електроенергії, щоб допомогти країні подолати дефіцит електрики. Комерційний директор компанії, Зейнеп Харезі, повідомила, що вони планують розпочати постачання незабаром після підписання фінансової угоди і отримання екологічної ліцензії на експлуатацію. Крім того, вони також планують побудувати ще дві плавучі станції на ЗПГ з загальною потужністю 1,2 гігавати у рамках 20-річного контракту з можливістю дострокового виходу з проекту. У ПАР, де вже декілька років відчуваються енергетичні проблеми, у 2021 році провели переговори з компанією Karadeniz Holding, але не змогли розпочати угоду через екологічні проблеми. Компанія Karpowership, яка має намір збільшити свій енергетичний флот, також бачить можливості в дефіциті енергії в Африці, який зростає через пандемію та подорожчання палива через війну в Україні.

Планується, що Гвінея-Бісау отримає 100% електроенергії від Karpowership, яка вже працює в 14 країнах. Компанія має намір збільшити своє виробництво електроенергії від 6 тис. МВт до 10 тис. МВт протягом ближчих три-п'яти років. Також в січні 2023 року Кarpowership підписала Меморандум про наміри з українською компанією АТ "Енергетична компанія України" на постачання плавучих електростанцій потужністю 500 МВт. У рамках цієї угоди плавучі станції будуть постачати електроенергію до розподільчої мережі України.

Україна готується до важкого сезону через потенційні російські атаки на енергосистему. Міністр закордонних справ, Дмитро Кулеба, заявив, що Київ продовжує працювати над отриманням підтримки від Німеччини. Він відзначив, що Берлін не бере до уваги поворот, який вже зробив, та сподівається на підтримку в цьому питанні.