У Білорусі затримують громадян, що повертаються з-за кордону

Білорусь тримає під вартою громадян, які повернулися з-за кордону

З початку 2023 року в Білорусі затримали 125 громадян після їх повернення з-за кордону. Як повідомляє LRT, цю інформацію надала правозахисна організація "Весна".

За словами представників "Весни", затримання найчастіше сталися після перевірки телефонів білорусів співробітниками КДБ та митниці.

Відомо, що багатьох затриманих було притягнуто до адміністративної відповідальності за поширення екстремістських матеріалів. Найбільш поширеними затриманнями є ті, що відбуваються на кордоні з Литвою. Проте перевірки та затримання також сталися на всіх прикордонних пунктах, включаючи кордон з Росією.

З вересня 2023 року громадяни Білорусі більше не можуть обміняти або продовжити паспорти у посольствах та консульствах за кордоном. Тепер для цього потрібно особисто приїхати до Білорусі. Крім того, білорусам слід також повернутися на батьківщину для здійснення операцій з автомобілями та нерухомістю.

Правозахисники вважають, що ці обмеження призначені для того, щоб привернути до Білорусі громадян, які перебувають поза країною і виступають проти режиму Лукашенка. Це створює загрозу для цих людей у вигляді кримінальних справ та змушує їх покинути Білорусь.

На відповідь на ці обмеження Литва оголосила, що видає громадянам Білорусі, які перебувають на її території, «паспорти іноземців». Це стосується білорусів, які піддалися репресіям у Білорусі та не можуть повернутися до своєї країни для оновлення документів. Вони становлять близько тисячі осіб.

У листопаді уряд Білорусі прийняв рішення, що громадяни, які планують виїхати на проживання до інших країн, повинні отримати дозвіл в міграційних органах.

За даними організації "Весна", кількість політичних ув'язнених в Білорусі до травня поточного року складала понад півтори тисячі осіб.