У Британії збудують комплекс стеження за діями Китаю та Росії у космосі

Комплекс стеження за діями Китаю та Росії.
Комплекс стеження за діями Китаю та Росії.

Королівські ВПС Великої Британії планують збудувати станцію радіолокації у Вельсі для відстеження дій Китаю і Росії у космосі, повідомляє The Telegraph.

Станція для відстеження супутників (Darc) буде побудована в Пембрукширі, біля казарм Кавдор, де базується секретний 14-й полк зв'язку, підрозділ радіоелектронної боротьби.

Цим самим ВПС Великої Британії готуються до протистояння "небезпечним" космічним загрозам з боку Китаю і Росії.

Три роки тому було оголошено, що радіолокаційна станція Darc є національним пріоритетом для ВПС Великої Британії.

Міністр оборони Британії Джон Хілі заявив: "Цей новий радіолокаційний проєкт не тільки покращить наше розуміння далекого космосу, але й допоможе захистити наші космічні активи разом з нашими партнерами".

Будівництво Darc є мультинаціональним проєктом, який випливає з оборонного пакту Aukus між Великою Британією, США і Австралією.

Головний маршал авіації Сер Майк Вігстон раніше зазначав, що Росія і Китай проводять "безвідповідальні і нерозумні тести" у космосі.

Китай став космічною сверхдержавою протягом останнього десятиліття, запустивши свою версію МКС, посадивши зонд на темний бік Місяця і створивши власну супутникову систему, щоб конкурувати з американською GPS.

Росія також становить загрозу міжнародному космічному порядку: США попереджали у травні, що РФ запустила нову зброю, здатну знищувати супутники. Cosmos 2576, який був запущений з Росії минулого тижня, був описаний офіційними представниками Пентагону як "протикосмічна зброя".

Джерело: Укрінформ

Читайте також