У Єдиному реєстрі зібрали дані про 128 тисяч потерпілих від воєнних злочинів РФ

Візуалізація статистики постраждалих від російських воєнних злочинів
Візуалізація статистики постраждалих від російських воєнних злочинів

Понад 128 тисяч потерпілих від воєнних злочинів

У Єдиному реєстрі досудових розслідувань зафіксовано відомості щодо понад 128 тисяч потерпілих від воєнних злочинів Росії, і з кожним днем ця кількість зростає.

"Координаційний центр підтримки потерпілих і свідків отримав перші дані щодо 170 постраждалих від воєнних злочинів. Але реальна кількість людей, які потребують допомоги, набагато більша. У Єдиному реєстрі досудових розслідувань зафіксовано відомості щодо понад 128 тисяч потерпілих від воєнних злочинів, і з кожним днем війни кількість зростає", - сказала керівниця Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків воєнних та інших міжнародних злочинів Вероніка Плотнікова.

Працівники Центру бачать свою функцію у тому, щоб бути містком між постраждалими і тими, хто надає допомогу.

"Ми створюємо екосистему підтримки, тому що жоден державний орган, жодна організація не може забезпечити таку кількість постраждалих. Наразі фахівці Центру разом з прокурорами та слідчими відпрацьовують алгоритми взаємодії", - сказала Плотнікова.

Вона зазначила, що саме прокурори та слідчі, працюючи з постраждалими, інформують їх про можливість звернутися до Координаційного центру і, в разі отримання згоди, передають їхні контакти його координаторам.

Як пояснила представниця ОГП, робота координатора полягає у тому, щоб розповідати людям доступною мовою, які слідчі або процесуальні дії відбуваються, супроводжувати в суді, пильнувати, щоб не сталося ретравматизації.

Читайте також