У Міноборони сказали, що загрожує роботодавцю за відмову вручати повістки

Солдати з повістками
Солдати з повістками

Міністерство оборони України пояснило українцям про участь роботодавця у процесі мобілізації та наслідки, якщо роботодавець відмовляється вручати повістки.

Згідно з коментарем Міноборони України для РБК-Україна, керівник може отримати розпорядження від голови районної, міської чи військової держадміністрації або керівника ТЦК щодо проведення заходів мобілізації та виклику резервістів до ТЦК.

У такому випадку, керівник видаватиме наказ про проведення оповіщення резервістів та військовозобов'язаних. У наказі буде вказано основу та мету видання, перелік осіб, які підлягають оповіщенню, дату, час та місце їх прибуття, способи доставки до ТЦК, відповідальні особи за оповіщення, порядок контролю та інші питання.

Керівник організовує оповіщення працівників підприємства через відповідальних осіб, вручаючи повістки під особистий підпис. Також забезпечується інформаційне забезпечення призову резервістів та військовозобов'язаних.

Керівники також письмово повідомляють ТЦК про результати оповіщення та виконання резервістами та військовозобов'язаними вимог законодавства протягом трьох днів.

Керівники забезпечують прибуття резервістів до ТЦК або військових частин, організовуючи їх перевезення. Вони також інформують ТЦК про працівників, які відмовилися від отримання повісток або написали заяви про звільнення.

Порушення вимог законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію може мати адміністративну відповідальність з накладенням штрафу від 34 000 гривень до 59 500 гривень.

Раніше українцям пояснили, чи можуть у ТЦК відмовитись розглядати електронний військовий квиток.

Читайте також