У МЗС розповіли, як Україна може звільнити Крим

У Міністерстві закордонних справ розповіли, як Україна може звільнити від окупантів тимчасово захоплений Крим.

Зокрема, є два шляхи деокупації, а саме військовий і дипломатичний методи, і обидва вони актуальні. Про це розповіла заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова в інтерв'ю "Укрінформу".

Вона зауважила, що меседжі та сигнали, які виголошують країни-партнери передбачають, що долю Криму і шлях його повернення має визначати сама Україна.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Тому мені здається, що на сьогодні у нас є обидва шляхи і військовий, і дипломатичний. І вони обидва є актуальними. Наприклад, Хорватія, коли була війна у 1990-х роках, дві третини своєї території повернула військовим шляхом, одну третину дипломатичним", сказала Джапарова.

Також вона категорично відкинула пропозиції деяких країн відкласти питання повернення півострова до України "на потім".

"На моє переконання, головна наша перемога у питанні Криму і багато в чому передумовою цього є Кримська платформа полягає в тому, що світ визнав, що Крим є інтегральною та невід'ємною частиною України. Як ми кажемо: Крим був, є та буде Україною", сказала Джапарова.

Київ, найімовірніше, повертатиме окупований Крим військовим шляхом.

Росія не хотіла говорити про політико-дипломатичне повернення Криму як до повномасштабної війни, так і після її початку. Про це інтерв'ю "Радіо Свобода" заявила постійна представниця президента України в Криму Таміла Ташева.

Ташева вважає, що після спроб окупувати частину Донецької, Луганської, Херсонської і Запорізької областей стало зрозуміло, що військовий елемент деокупації півострова став ключовим.