У Німеччині сказали, що чекає на українців із простроченими закордонними паспортами

Українські біженці можуть залишатися в Німеччині навіть з простроченим закордонним паспортом, оскільки для отримання або продовження посвідки на проживання такий документ не є обов'язковим. Про це повідомляє DW з посиланням на представника сенату ФРН.

Згідно з німецьким чиновником, головне - мати засвідчення особи владою Німеччини. Незалежно від рішення МЗС України щодо припинення консульських послуг, право на перебування в Німеччині та пов'язані з цим можливості для біженців не змінюються.

Також представник сенату заявив, що якщо українцю не видають або не продовжують паспорт у посольствах чи консульствах через його службу в армії, земельне управління Берліна у справах іноземців може видасть проїзний документ, який стане заміною паспорта при поїздках за кордон.

Щоправда, це робиться лише у виняткових випадках. Відповідно до правил перебування іноземців у Німеччині, імміграційні відомства можуть видавати німецькі документи, що замінюють паспорт особам призовного віку, якщо їх можуть переконливо обґрунтувати причини поїздки. Військовий обов'язок вважається прийнятним громадянським обов'язком в Німеччині.

Раніше українці в Німеччині та юристи висловили свої думки щодо обмеження видачі закордонних паспортів.