У Раді готуються нові штрафи для українських водіїв

Водій наршав на штрафні
Водій наршав на штрафні

Українців планують штрафувати за фальсифікацію пробігу автомобілів. Законопроєкт, який регулює цю питання зареєстровано у Верховній Раді під номером 10216.

Якщо закон буде прийнято, то ті, хто фальсифікує пробіг автомобіля з метою продажу, будуть штрафуватися на суму від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 8500-17000 гривень у 2023 році.

"Законопроєкт сприятиме запобіганню можливих фальсифікацій пробігу уживаних автомобілів. І допоможе захистити покупців від придбання автомобіля з неправильним пробігом", - зазначено в пояснювальній записці до законопроєкту.

Необхідність введення нового штрафу обумовлена широким розповсюдженням фальсифікації пробігу під час продажу вживаних автомобілів. Як зазначається в пояснювальній записці, ця практика є досить поширеною.

"Практика фальсифікації пробігу вживаних автомобілів під час продажу є поширеною... З метою запобігання введення покупців в оману пропонується встановити адміністративну відповідальність за фальсифікацію пробігу", - підкреслюється в документі.

Проте цей законопроєкт не єдиний, який передбачає введення нових штрафів для водіїв. Зокрема, законопроєкт під номером 9564 пропонує штрафувати за перевищення допустимого рівня шуму транспортних засобів, зокрема мотоциклістів.

Розмір штрафу пропонується встановити на рівні 17000 гривень. За повторне порушення, штраф становитиме вже 34000 гривень.

"Необхідність введення штрафу обумовлена тим, що деякі водії встановлюють на свої транспортні засоби обладнання, яке збільшує шум двигуна, порушуючи тишу та спокій громадян і викликаючи негативне ставлення суспільства", - зазначено в пояснювальній записці до законопроєкту.

Також, це погіршує ситуацію, тому що "під час воєнного стану такі шумові звуки можуть сприйматися, як звуки ворожих безпілотних літальних апаратів". Це може викликати страх та відволікати Збройні Сили та правоохоронців.

Джерело: OBOZ.UA

Читайте також