У вересні з України до Польщі виїхало ще більше українців: аналітики назвали причину

Українці перетинають кордон з Польщею
Українці перетинають кордон з Польщею

У вересні з України до Польщі виїхало на 73 тис. українців більше, ніж заїхало в Україну.

У вересні виїхало з України до Польщі на 73 тис. українців більше, ніж прибуло в Україну. Загалом, кордон перетнуло 840,5 тис. осіб в сторону Польщі і 767,1 тис. осіб в сторону України. Ці дані надає прикордонна служба Польщі, яку цитує аналітичний центр Gremi Personal.

Існує кілька причин такої динаміки. Наприклад, українці, які проживають у європейських країнах, часто повертаються до України на період відпусток, після чого повертаються на заробітки до Польщі. Ця тенденція спостерігалась навіть до початку війни в Україні. Крім того, деякі українки з дітьми повертаються до України влітку, щоб провести час зі своїми чоловіками. Також слід зазначити, що в січні 2023 року у Польщі планується скасувати соціальну підтримку для українців, які прибули після вторгнення Росії. Похолодання погоди і загроза блекаутів також пришвидшують масовий від'їзд українців до грудня.

Також варто відзначити, що в цей період розпочинається сезон сезонних робіт в Польщі, що збільшує попит на працю. Найпопулярніші вакансії для українців, які не вимагають знання мови або додаткових навичок, є у сфері логістики, e-commerce, виробництва сувенірної продукції та харчової промисловості. Заробітна плата на таких роботах становить в середньому 38,000 - 40,000 гривень на місяць. За даними Євростату, середній робочий тиждень у Польщі становить 40,5 годин.

Інтересно, що згідно з опитуванням, 60% громадян Польщі виступили проти подальшої фінансової підтримки українців, 26% підтримали цю ідею, а 14% не стали висловлювати свою думку.

Докладніше: INKORR

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Читайте також