Україна бачить ризик прориву Росією оборони до літа – Bloomberg

Українські високопосадовці хвилюються, що просування російських військ має можливість набути значних темпів до літа, якщо союзники України не нададуть достатньо боєприпасів. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерело, яке ознайомлене з аналізом українських посадовців.

Зазначається, що оцінки ситуації на полі бою в Києві стають все більш хмурими. Українські сили оборони намагаються стримувати атаки ворогів, водночас обмежуючи кількість снарядів, які вони можуть випустити. У статті також цитується генерал Олександра Сирського, головнокомандувача ЗСУ, який заявив, що помилки командирів на передовій посилили проблеми, з якими стикається українська оборона навколо Авдіївки.

Україна на межі програшу війни

“Песимізм серед України та її союзників зростав протягом кількох тижнів. Вони бачать, як російські сили перехопили ініціативу на фронті, а необхідна допомога від США не надходить через затримку в Конгресі. Втрата Авдіївки та декількох прилеглих сіл збільшує побоювання, що оборона Києва може не витримати”, - йдеться у статті. Майкл Кофман, експерт з Росії та України з Фонду Карнегі, наголосив, що “Україна може почати програвати війну цього року”.

Зазначається, що великий наступ буде викликом для Кремля після двох років війни, яка виснажила його сили. Росіянам знадобиться набагато більше солдатів, танків і транспортних засобів, щоб розпочати наступ. Про це заявив голова військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер, який також вказав, що Росії не вдалося швидко збільшити виробництво в цих сферах.

Стратегія України до 2024 року

Бауер зауважив, що у Росії “є більше артилерії, вони отримують певну кількість ракет щомісяця, але вони не мають успіху в збільшенні кількості танків і бронетехніки”. Він також зазначив, що Україна повідомила про те, що, незважаючи на втрату Авдіївки, втрати ворога значно перевищують втрати українських військових.

Bloomberg зазначає, що стратегія України полягає в тому, щоб максимально втримати фронтову лінію до другої половини 2024 року. Тоді вони отримають винищувачі F-16 і підвищать виробництво західних боєприпасів. Це дозволить Києву спланувати можливий контрнаступ в 2025 році.

Нагадаємо, українські військові стабілізували оборонну лінію на заході від Авдіївки. Російські війська останнім часом продовжують наступати навколо Авдіївки, щоб затруднити українській армії перепочити, що дозволило б зміцнити лінію оборони навколо Авдіївки.

Триває 736-тя доба повномасштабної війни Росії проти України. Протягом останньої доби відбулося 99 бойових зіткнень.