Україна оновила Угоду про вільну торгівлю із Канадою: що змінилося

Україна та Канада оновили Угоду про вільну торгівлю, яка діяла ще з 2017 року.

Про завершення переговорів керівники урядів обох країн заявили під час візиту українського прем'єр-міністра Дениса Шмигаля до Канади, повідомляє пресслужба міністерства економіки України.

Тепер на додаток до скасування тарифів Україна і Канада розширюють можливості для підприємств, які мають не тільки українську, а й іноземну складову в своїй продукції.

"Будуть скасовані тарифи також на ті українські товари, які мають складові походженням з ЄС, Європейської асоціації вільної торгівлі, Великої Британії та Ізраїлю. Це має заохотити створення виробничих ланцюгів, зробить розташування виробництва в Україні більш привабливим для іноземних інвесторів, які планують постачати свої товари на канадський ринок", пояснила перша віцепрем'єр-міністр, міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Нова угода також буде дозволяти сторонам все, що не заборонено законодавством.

"Угода не регулює, що дозволено, а навпаки ретельно виписує винятки із повної свободи надання послуг. І робимо це так, щоб усе регулювання було максимально прозорим, чітким і передбачуваним", зазначила Свириденко.

Окремо у документі прописані гарантії для інвесторів, а також система захисту інвестицій, яка базується на найсучасніших правових інструментах.

Передбачено також Угоду про цифрову торгівлю, яка окреслює усі основоположні свободи у цій сфері. Це друга угода про цифрову торгівлю, яку вже підписала Україна. Перша була укладена із Великою Британією в січні цього року.

У мінекономіки зазначають, що нова Угода про вільну торгівлю між Україною і Канадою має допомогти Україні укласти подібні домовленості з іншими країнами.

Канада надасть Україні новий пакет військової допомоги. Допомога передбачатиме, зокрема, кулемети і патрони. Про це заявив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо на спільному брифінгу з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем.

Окрім того, уряд Канади запровадив санкції проти 14 осіб і 34 компаній з Росії, які пов'язані з ПВК "Вагнера" та авіаційним сектором.