Україна перетвориться на Монголію? Вчений розповів про демографічні загрози

Україна може стати безлюдною через війну, але цьому можна запобігти шляхом забезпечення оптимального розміщення населення на території країни. Таку думку висловив Олександр Гладун, заступник директора Інституту демографії та проблем якості життя НАНУ, в інтерв'ю для "ТСН".

За словами демографа, необхідно сприяти поверненню внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у їх попереднє місце проживання або інтеграції їх у місцеві громади. Крім того, важливо, щоб ВПО підприємали роботу та зареєстровувалися офіційно, аби їхня праця була врахована в статистиці.

Гладун також зазначив, що треба знайти рішення щодо розробки та розвитку територій, які знаходяться на кордоні з РФ. Вчений висловив занепокоєння, що навіть після завершення війни, Росія може продовжувати атакувати Україну, тому потрібно визначити, які види промисловості чи господарства мають розвиватися на прикордонних територіях.

Олександр Гладун раніше заявив, що для збільшення кількості народжень в Україні потрібно створити гідні умови для людей. Він підкреслив, що ринок праці та рівень зарплати є важливими факторами, що впливають на рішення сімей щодо кількості дітей.