"Україна вже розплачується зі США" – Деніел Твінінг

Думки у виданні Politico президента Міжнародного республіканського інституту IRI Деніела Твінінга

Україна робить те, що ніхто не вважав за можливе перемагає російську армію і тим самим завдає шкоди одному з найнебезпечніших противників Америки. Це насамперед заслуга їхньої сили духу, патріотизму й майстерності. Але це також те, чим американці можуть пишатися. І не лише через нашу вирішальну роль у постачанні зброї та навчання.

Протягом десятиліть Вашингтон інвестував у підтримання інститутів, які дозволили Україні піти шляхом, відмінним від Росії. Дорогою до демократії та незалежності, від автократії та підпорядкування, а також боротися з корупцією, щоб служити громадянам, а не заохочувати клептократію, щоб красти у них. Як сказав президент Володимир Зеленський у своєму історичному виступі на спільному засіданні Конгресу, підтримання Америкою України "не благодійність, це інвестиції у глобальну безпеку й демократію".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Коли Україна розпочала формування своєї демократії після звільнення від радянської імперії 1991 року, вона зіткнулася з тяжкою спадщиною. Майже 70 років правління комунізму залишили її зі слабкими інститутами та погано підготовленим для управління в перехідному періоді до вільного ринку персоналом. Українці були незнайомі з демократичними процесами та нормами. Як і в інших колишніх радянських республіках, невміла приватизація державних підприємств призвела до створення класу олігархів, що зробив українську владу вразливою для корупції та маніпуляцій зі сторони Кремля.

Українці пережили три мирні революції, які підштовхнули їх до свободи. Це започаткувало реформи. Завдяки цим зусиллям в Україні зараз є сильні інституції. Настільки, що працювали під тиском нападу Росії

Дивно, але українці пережили три мирні революції, які підштовхнули їх до свободи вихід з-під радянського контролю 1991 року, Помаранчева революція 2004-го, що призвела до прозахідного керівництва, і Революція гідності 2014 року, яка повалила президента, якого підтримав Кремль. Це започаткувало новий етап реформ, спрямованих на зміцнення парламенту, створення незалежної судової системи, підвищення чесності виборів, децентралізацію процесу прийняття рішень і боротьбу з корупцією.

Завдяки цим зусиллям в Україні зараз є сильні інституції управління. Настільки сильні, що продовжували функціонувати під тиском нападу Росії під час найбільшої війни у Європі з 1940-х.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін готується до великої ескалації" Олександр Данилюк

Український народ створив незалежну демократичну альтернативу васальній державі, якої прагне Путін. Таку країну, за яку варто боротися. Це також результат американських податків. Ці інституції стали можливими завдяки підтриманню програм створення демократичних інститутів з нуля, починаючи з перших днів незалежності. Вони тривають досі. За сильної двопартійної підтримки, некомерційні організації, як-от Міжнародний республіканський інститут і Національний демократичний інститут, працювали з партнерами в Україні над створенням і зміцненням основних елементів демократії, включаючи прозорі виборчі процеси, динамічну багатопартійну систему, передачу влади та верховенство права.

Зараз ми вступаємо в десятий місяць жорстокого вторгнення Росії. До влади в США прийшов новий Конгрес. Деякі виборні посадовці, республіканці та демократи запитують себе, чи справді допомогу, яку надає Америка, від зброї до допомоги в реконструкції та підтримання демократії, є серед наших національних інтересів.

Українці борються з противником США, великою державою, щоб захистити вільний світ від безглуздої агресії, яка б зруйнувала світовий порядок

Стратегічний аргумент на користь підтримки України вагомий українці борються з американським противником, великою державою, щоб захистити вільний світ від безглуздої агресії, яка б зруйнувала порядок, заради захисту якого й існує НАТО, очолювана США.

Стійкість демократичних інститутів України перед екзистенційною загрозою показує не лише мудрість американських інвестицій, а й надійність того, як Україна керує допомогою США. Це також відповідь авторитарним противникам, таким як Росія та Китай, які торгують фікцією про те, що деякі країни чи культури просто не підходять для демократії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми вдарили по найбільш захищеному ядерному об'єкту РФ" Валерій Рябих

Америка не повинна витрачати чудові стратегічні дивіденди, які принесли інвестиції американських платників податків в Україні. Крім надання військової допомоги та допомоги на відновлення, наша довгострокова стратегія для України має включати потужну підтримку демократичного розвитку країни, щоб вона не просто пережила цю війну, але стала ще сильнішою як оплот трансатлантичної безпеки. Щоб стала щитом між вільним світом і путінським хижацьким самодержавством.

Опитування показує, що українці вважають боротьбу з корупцією, поряд із відновленням територіальної цілісності України, своїм головним завданням. Продовження антикорупційної реформи має вирішальне значення для майбутнього процвітання та політичної цілісності України.

Підтримка українців у їхньому прагненні викорінити хабарництво має стати пріоритетом майбутньої допомоги США

Підтримка українського народу у його прагненні викорінити хабарництво має стати пріоритетом майбутньої допомоги. Крім того, процес децентралізації, що триває - ключ до створення гнучкої влади на всіх рівнях. Кошти на реконструкцію мають надходити до мерів, губернаторів та громадянського суспільства, а не лише до центральної влади. Вкрай важливо продовжувати озброювати політичні партії та законодавців навичками, необхідними для управління післявоєнною країною в міру її відновлення.

У своїй історичній промові в британському парламенті 40 років тому президент Рональд Рейган зауважив, що "Демократія не тендітна квітка. Проте її слід культивувати". Без постійного виховання досягнення України, і, відповідно, Америки, під загрозою.

Соціально-економічні наслідки війни кинуть виклик українським інститутам попри те, що вони довели свою надійність упродовж усього конфлікту. Щоб забезпечити прозорість і підзвітність у повоєнному відновленні, Вашингтон має допомогти Києву тримати руку на пульсі за допомогою найважливіших антикорупційних реформ та зміцнення верховенства права.

Найгіршим можливим результатом для Володимира Путіна була б не лише перемога України, а й її ще рішучіша прихильність до демократичного прозахідного майбутнього. Якщо це станеться, віддача від американських інвестицій в українську демократію буде незліченною.

Переклад Gazeta.ua