Українці активно просять міжнародний захист у Польщі: свіжі дані

Українці, що просять міжнародний захист у Польщі
Українці, що просять міжнародний захист у Польщі

Українці активно просять міжнародний захист у Польщі, повідомляє Департамент у справах іноземців.

З початку російської агресії в Україні мільйони людей були змушені покинути свої будинки і шукати безпеки. Багато українців спочатку планували повернутися додому, але з часом все більше людей задумуються про довгострокове перебування за кордоном.

За перші півроку 2024 року в Польщі було подано 7,7 тисячі заяв про міжнародний захист, найчастіше це роблять громадяни України.

Кількість заяв про міжнародний захист у Польщі зросла на 79% порівняно з минулим роком.

Найбільшу групу заявників складають громадяни України, на другому місці - білоруси, а на третьому - росіяни. Найчастіше про міжнародний захист просять молоді люди віком 18-34 років, а більшість з них - чоловіки.

У Польщі іноземцям, яким загрожує переслідування або ризик втрати життя чи здоров'я у країні походження, надають міжнародний захист у формі статусу біженця або додаткового захисту.

За перше квартал 2024 року у Польщі було прийнято 3 тисячі позитивних рішень щодо надання міжнародного захисту, найбільше таких рішень отримали громадяни Білорусі та України.

У той же час, 760 іноземців отримали відмову щодо надання міжнародного захисту. Найбільше відмов було надано громадянам Росії, Білорусії та Індії. Також було припинено розгляд заяв понад 1 тисячі осіб.

Заяви про міжнародний захист розглядають протягом 6 місяців, під час чекання іноземці отримують соціальну допомогу та можуть навчатися.

Раніше повідомлялося, що Польща найчастіше відмовляє українцям у тимчасовому захисті.

Читайте також