Українці в Німеччині та юристи поділилися думками про обмеження видачі закордонних паспортів

Новий закон про мобілізацію набуде чинності з 18 травня 2024 року

Згідно з новим законом про мобілізацію, всі чоловіки мають стати на військовий облік. Також Україна призупинила консульські послуги для громадян за кордоном, а МЗС заявило, що це тимчасовий захід, необхідний для отримання роз'яснень нового закону з боку Міноборони та Генштабу.

Глава МЗС Дмитро Кулеба пояснив, що призупинення консульських послуг пов'язане з тим, що громадяни України за кордоном не звільняються від виконання обов'язків перед Батьківщиною, і це рішення спрямоване на поновлення справедливості до чоловіків призовного віку, які перебувають в Україні.

Виконання нового закону про мобілізацію за кордоном

Правозахисники стверджують, що наразі невідомо, як виконуватиметься норма про обов'язковий військовий облік за кордоном, адже немає роз'яснень, які документи потрібно буде подавати. Проте, новий закон про мобілізацію чітко зазначає, що під дію норм підпадають усі чоловіки з України, навіть ті, хто живе за кордоном від народження.

Наслідки невиконання закону про мобілізацію

Невиконання закону про мобілізацію призводить до того, що громадяни не зможуть отримувати консульські послуги і загрожують штрафи від 510 до 1700 гривень. Крім того, запроваджено законопроект про збільшення штрафів до 22,5 тисячі гривень.

Судові позови та дискримінація у новому законі

Юристи передбачають безліч судових позовів через непропорційно жорстокі штрафи. Український Гельсінський союз з прав людини вбачає дискримінаційний підхід у новому законі. Це може призвести до того, що українці почнуть шукати інше громадянство.

Думки українців за кордоном

Українці, які перебувають за кордоном, висловлюють різні думки щодо нового закону. Деякі стверджують, що мають законні підстави на відстрочку від мобілізації, і не бажають ставати на облік. Інші впевнені, що нові правила не вплинуть на них, оскільки вони не планують повертатися в Україну.

Біженці з України в Німеччині

Статистика показує, що кількість жінок та чоловіків в біженцях з України приблизно рівна. На початку вторгнення дві третини біженців складали жінки. Зараз серед повертаючихся до України біженців, більшість - жінки працездатного віку, а чоловіків призовного віку менше.