Українців закликали провести перевірку лічильників: чому саме зараз

Українське законодавство вимагає перевірки лічильників, і цю процедуру проводять спеціалізовані компанії та лабораторії. Найкращий час для проведення перевірки квартирних лічильників - період після закінчення опалювального сезону.

Київтеплоенерго надає інформацію про те, як правильно замовити перевірку і де подати заявку.

Згідно з законодавством про метрологію, лічильники тепла та гарячої води повинні регулярно перевірятися. Зазвичай це відбувається кожні 4 роки відповідно до виробника. Дотримання встановлених інтервалів перевірки є дуже важливим для забезпечення точності і відповідності нормам.

Київтеплоенерго нагадує, що клієнти повинні самостійно замовляти перевірку в сертифікованих організаціях. Перелік цих організацій розміщено на сайті Мінекономіки. Замовлення можна оформити в Центрі комунального сервісу (ЦКС).

Дата закінчення міжповірочного інтервалу може бути перевірена в паспорті лічильника, свідоцтві про повірку або запитавши інформацію в ЦКС. Користувачі особистих кабінетів на сайтах Київтеплоенерго та ЦКС заздалегідь отримують відповідні повідомлення.

Перевірка лічильників тепла здійснюється з демонтажем, тому після монтажу повіреного приладу необхідно замовити безкоштовне опломбування. Подати заявку можна за тел. (044) 247-40-40 або на сайті ЦКЗ у розділі "Дистанційне обслуговування".

Як передати документи після перевірки лічильника

Після проведення повірки лічильників необхідно передати документи до ЦКС для оновлення даних.

Необхідно передавати:

  • свідоцтво про перевірку
  • акт виконаних робіт / протокол перевірки акт демонтажу/монтажу (якщо повірка була здійснена з демонтажем приладу обліку)
  • фото лічильника з показаннями на дату.

Документи можна надіслати через:

  • Skype, Telegram - контакти за посиланням https://cks.com.ua/to_consumers/our-services/
  • месенджер у Facebook - https://www.facebook.com/cks.com.ua
  • сервісні центри ЦКС при особистому відвідуванні
  • електронна адреса: [email protected] 

Фахівці ЦКС перевіряють показання лічильника і, за необхідності, коригують нарахування. У разі потреби допомагають оформити заявку на опломбування (якщо перевірка була з демонтажем).

Нагадаємо, що українці можуть отримати серйозні штрафи за порушення правил експлуатації лічильників газу чи води.