Україні потрібні танки до того, як РФ підготує новий наступ — Маркарова

Україні необхідно отримати у достатній кількості західні танки до того часу, як Росія підготується до нового наступу.

Черговий напад очікується цієї весни. Про це заявила посол Україні в Сполучених Штатах Америки Оксана Маркарова в ефірі CNN.

За її словами, західні танки дуже потрібні Україні, щоб наші військові могли бути захищеними, могли маневрувати, вести вогонь та відновити свій контрнаступ та звільнити Україну від загарбників.

Вона відповіла на питання ведучого, про аргумент уряду США, що американські танки M1 Abrams будуть складнішими в експлуатації та обслуговуванні і тому вони менш корисні ніж німецькі Leopards.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Звичайно, ми консультуємося з нашими партнерами: що буде найефективнішим, що ми можемо отримати у великій кількості, щоб підтримувати роботу на полі бою, ремонтувати, якщо потрібно", сказала Маркарова.

Додала, що танки Leopard 2, за словами союзників, буде легше обслуговувати та ремонтувати. Також вони є в Європі у достатній кількості.

Посол наголосила, що Україна потребує негайного постачання танків, але поки ведуться лише дискусії.

20 січня німецький Бундестаг під час голосування не підтримав пропозицію опозиційної фракції ХДС/ХСС про надання бойових танків Leopard 1 і Leopard 2 Україні. Після бурхливих дебатів, всі фракції, крім самих консерваторів, підтримали пропозицію передати питання для подальшого обговорення Комітету у закордонних справах.

Водночас Польща готова піти на "нестандартні дії", якщо Німеччина виступить проти відправки танків Leopard 2 в Україну. При цьому прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що він "помірно песимістично" налаштований з приводу того, що Берлін надасть дозвіл іншим країнам відправляти в Україну танки німецького виробництва.

А глава МЗС Польщі Збігнєв Рау дорікнув Берліну в тому, що за нерішучість канцлера Олафа Шольца українці платять кров'ю своїх солдатів і цивільного населення.