Україні важливо, щоб переговори про вступ до ЄС почались 25 червня - експерт

Україні важливо, щоб переговори про вступ до ЄС почались 25 червня - експерт

Дипломат і посол України в Республіці Хорватія, Боснії і Герцеговині Олександр Левченко заявив, що 25 червня в Люксембурзі відбудеться міжурядова конференція, яка стане початком переговорів щодо вступу України до Європейського Союзу.

Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу FREEДOM.

Дипломат пояснив, що самі переговори триватимуть до закриття 35 розділів, а після цього процес переходить до ратифікації угоди країнами ЄС про вступ України.

Він зазначив, що цей процес досить тривалий і складний, оскільки потрібно внести зміни в багато законодавчих актів та рішень уряду. Проте в ЄС вже багато країн, які пройшли цей шлях, тому Україна повинна бути міцною і терплячою.

Важливо, щоб переговори почалися саме 25 червня, коли закінчується головування Бельгії в ЄС. Брюссель і члени Євросоюзу прийняли рішення, що саме в цей період вони стартують, оскільки Угорщина, яка бере на себе головування, має відмічену позицію стосовно вступу України до ЄС.

На попередньому засіданні Угорщина заблокувала питання про початок переговорів, оскільки вони мають умови, які ще не виконані, зокрема, захист національних меншин. Але, судячи з усього, їм все-таки доведеться піти на компроміс.

Крім того, у ЄС також обговорюється питання про участь Угорщини в головуванні з урахуванням їх євроскептицизму. Якщо Угорщина буде продовжувати блокувати інші питання, то Брюссель може заблокувати фінансову допомогу. Тому Угорщині треба буде прийняти рішення, чи варто продовжувати свою позицію, чи зазнавати політичних та економічних збитків.

Читайте також: