Українка здобула престижну міжнародну премію з математики

Українка здобула престижну міжнародну премію з математики

Одна з випускниць Волинського національного університету імені Лесі Українки, Катерина Пожарська, отримала престижну премію з математики, Joseph F. Traub Information-Based Complexity Young Researcher Award 2023.

Ця нагорода присуджується лише одному молодому математику в світі, який не перевищує 35 років. Про це повідомили на сторінці факультету інформаційних технологій і математики ВНУ ім. Лесі Українки. Нагорода включає суму у $1 тисячу та пам'ятну табличку.

"Премія була присуджена Пожарській за її вагомий внесок у теорію інформаційної складності. Пожарська працює науковим співробітником в Інституті математики Національної академії наук України. Зараз вона також займається постдокторським дослідженням у німецькому місті Хемніц завдяки стипендії фонду Гумбольдта", - зазначено в повідомленні.

У робочій групі, в якій працює лауреатка, акцент робиться на сучасних проблемах теорії наближень і розробці алгоритмів для зменшення інформаційної складності, що знаходять своє застосування у галузі машинного навчання.

Угорський вчений Ференц Краус, нобелівський лауреат з фізики, планує передати свою грошову винагороду українцям, які постраждали від війни.

Краус, разом з колегами, П'єром Агостіні (Університет Огайо, США) і Анн Л'Юйє (Лундський університет, Швеція), розділить загалом 11 млн шведських крон, що становить майже 947 тисяч доларів.

Читайте також: