Українська економіка пристосувалася до війни і почала відновлюватися, але є нюанс - NYT

Економіка України зазнала відновлення після війни
Економіка України зазнала відновлення після війни

Економіка України після війни починає відновлюватися, але стикається з численними викликами. За даними New York Times, виробництво в країні все ще значно нижче, ніж до війни, і скоротилося на третину через вторгнення Росії. Однак за прогнозами Світового банку, українське виробництво зростатиме на 3,5% цього року завдяки збільшенню внутрішніх витрат і іноземної фінансової допомоги.

Економістів попереджають, що повернення до довоєнного рівня може зайняти багато років, а прогнози під час війни можуть бути неточними. Великі виклики, зокрема відбудова зруйнованих міст, дефіцит державного бюджету та нестача робочої сили, є тільки деякими з проблем, з якими стикається Україна, зазначає New York Times.

Тим не менш, є ознаки стійкості та відносної стабільності. Люди починають почувати себе більш впевненими та витрачати більше грошей. Приватне споживання виростатиме цього року на 5% після його скорочення у минулому році. У містах, віддалених від зони війни, клієнти повертаються до ресторанів і магазинів. Це підвищує довіру серед споживачів та інвесторів.

Основні витрати надається на оборону, але це призводить до дефіциту бюджету, який має скласти 21% від ВВП наступного року. Уряд України розраховує на фінансову допомогу у розмірі $42 млрд для покриття цього дефіциту. Однак зменшується підтримка з боку США, які стали головним фінансовим спонсором, і світова увага звертається на інші конфлікти.

Український бізнес також стикається з проблемою нестачі робочої сили через війну та втечу українців. За даними ООН, понад 6 мільйонів українців залишаються за кордоном, і більшість з них не впевнені, чи повернуться після закінчення війни.

Все ж таки, є ознаки стабілізації в економіці України. Наприклад, не було дефіциту електроенергії з середини лютого, що підтримує зростання виробництва. Також зросла кількість експорту електроенергії та прогнозується покращення ситуації з загальним обсягом експорту.

Отже, хоча Україна стикається з численними викликами, вона поступово адаптується до них і рухається по шляху відновлення.

Європейський парламент підтримав ініціативу Єврокомісії про створення Фонду допомоги Україні на 50 млрд. За ініціативу проголосувало 512 євродепутатів.

Переговори з країнами-членами ЄС можуть початися після узгодження спільної позиції Ради ЄС.

Читайте також