Українські війська просуваються на деяких ділянках фронту: нові карти бойових дій

Українські війська просунулись на деяких ділянках фронту в Запорізькій та Донецькій областях.

Разом з тим російські загарбники продовжують тиснути на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна. Про це свідчать нові карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Ситуація в Харківській та Луганській областях

Російські війська 30 серпня продовжували наступ на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна. Водночас не зробили там жодного підтвердженого просування. За даними українського Генштабу, російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Новоєгорівки та Білогорівки.

За словами командувача Східного угруповання військ України Олександра Сирського, найбільш напружена ділянка на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна знаходиться в районі Райгородки, що за 13 км на захід від Сватового, а також біля Ковалівки (за 12 км на південний захід від Сватового).

Один з російських військових блогерів стверджував, що сили РФ досягли успіхів поблизу Новоєгорівки та Петропавлівки. Пов'язаний з Кремлем військовий блогер також заявив, що російські війська посилюють наступальні операції з напрямку Ягідного.

Росіяни також заявляли, що 30 серпня українські війська продовжили наземні атаки на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна і не просунулися. Міноборони РФ стверджувало, що російські війська відбили українські атаки біля Синьківки Харківської області, Сергіївки, Новоєгорівки та Серебрянського лісництва у Луганській області. А також біля Білогорівки Донецької області.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Бойові дії у Донецькій області

Українські війська продовжували контрнаступальні дії на південному фланзі Бахмута та продовжували наступ станом на 30 серпня. Командувач Східного угруповання військ України генерал-полковник Олександр Сирський повідомив, що українські війська поступово просуваються, незважаючи на контратаки росіян. За його словами, найбільш інтенсивні бойові дії ведуться поблизу Бахмута, Курдюмівки, Ягідного та Андріївки. Російський військовий блогер заявив, що українські штурмові групи атакували російські позиції поблизу Кліщіївки та Андріївки.

Російські джерела також стверджували, що 30 серпня війська РФ відновили деякі раніше втрачені позиції на південному фланзі Бахмута. Пов'язаний із Кремлем військовий блогер стверджував, що російські війська успішно контратакували біля Курдюмівки. Це дозволило російським військам розширити зону контролю в населеному пункті та відтіснити українські війська до каналу Сіверський Донець-Донбас на захід від Курдюмівки.

Російські війська продовжували наступ на лінії Авдіївка-Донецьк, але 30 серпня не здобули нових територій. Пов'язаний із Кремлем військовий блогер стверджував, що російські війська відновили наступ на Мар'їнку. Український Генштаб повідомив, що українські сили продовжували відбивати російські атаки на Мар'їнку та Новомихайлівку.

Бойові дії на півдні України

Українські сили проводили наступальні операції вздовж кордону Донецької та Запорізької областей й дещо просунулись вперед 30 серпня. Пов'язаний із Кремлем військовий блогер стверджував, що українські сили просунулися в напрямку Володіного, і що російські війська були змушені відступити з кількох висот у цьому районі через загрозу тактичного оточення. Інші російські військові блогери стверджували, що українські сили посилюють наступ на лінії Приютне-Старомайорське.

Один з російських військових блогерів стверджував, що сили РФ просунулися під час зіткнення зі стрілецькою зброєю проти українських сил на захід від Старомайорського. Водночас український Генштаб повідомив, що українські війська відбили наземну атаку росіян поблизу Старомайорського.

Українські війська ймовірно просунулися на захід від Вербового. Геолокаційні кадри, опубліковані 30 серпня, показують, що українська піхота просунулася до північно-західної околиці Вербового, хоча масштаби цього просування і поточний контроль над цими посадками невідомі.

У Генштабі України також повідомляли, що українські сили досягли успіху на напрямках Новоданилівка-Новопокропівка та Мала Токмачка-Вербове.

30 серпня російські війська провели обмежені наступальні дії на заході Запорізької області. Генштаб України повідомив, що війська РФ вели безуспішні наступальні дії поблизу Малої Токмачки.

Російські військові блогери стверджували, що 30 серпня українські сили провели обмежені рейди на східному березі Дніпра у Херсонській області. Російський військовий блогер стверджував, що українські сили висадилися на північний захід від Підстепного і на острові в дельті Дніпра. Інший військовий блогер стверджував, що російські війська знищили українські човни, коли вони підходили до східного берега.

Українська авіація протягом минулої доби завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу та чотирьох ‒ по зенітно-ракетних комплексах російських загарбників.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили один район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки. Про це вранці 31 серпня повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.