Український бізнес втрачає оптимізм у середньостроковій перспективі - опитування

Український бізнес неспокійний щодо майбутнього
Український бізнес неспокійний щодо майбутнього

Українські підприємства зіткнулися з проблемами електропостачання, що призвело до погіршення їхніх очікувань на перших шість місяців 2024 року. Протягом липня темпи відновлення значно знизилися, згідно з щомісячним дослідженням Інституту економічних досліджень і політичних консультацій (ІЕД).

"Ситуація з перебоями в електропостачанні негативно вплинула на наші фінансово-економічні очікування: у червні цей показник був 0,55, а в липні знизився до 0,22", - заявила Оксана Кузяків, виконавчий директор ІЕД.

Це найнижчий рівень очікувань з початку січня 2023 року.

Також кількість підприємств, що працюють на повну потужність, майже вдвічі зменшилася, що свідчить про затримку відновлення в найближчий період. У той самий час, пропорція компаній, які взагалі не працюють, залишається практично незмінною.

У липні, пропорція підприємств з повним завантаженням зменшилася з 20% до 11%, з 75-99% - з 37% до 34%. Водночас, пропорція підприємств з завантаженістю 50-74% зросла з 25% до 33%, з 25-49% - з 14% до 16%. Також зросла кількість підприємств з завантаженістю менше 25% - з 2% до 4%, та кількість підприємств, що простоюють, з 2% до 3%.

Згідно з дослідженням, індекс відновлення ділової активності зменшився з 0,37 до 0,13. Пропорція підприємств, які вказали на зростання активності, зменшилася до 28,2%, а тих, які вказали на погіршення активності, збільшилася до 15,3%. Водночас, мікропідприємства показують найгірші результати.

Проблеми з електропостачанням є головною перешкодою для бізнесу, заявили 78% респондентів у липневому дослідженні. Це число відповідає рівню у листопаді 2022 року, коли Україна переживала складність із енергопостачанням через російські атаки.

У той же час, растуть також інші проблеми, такі як небезпека для роботи (відсоток зріс з 54% до 58%) і брак робочої сили (відсоток зріс з 42% до 47%).

"Брак робочої сили, спричинений призовом і виїздом працівників, знову став головною перешкодою для підприємств. Також зростає ціна на сировину та матеріали. Раніше проблеми на ринку праці були менш актуальними, але тепер фактично кожен другий бізнес говорить про брак робочої сили", - заявив Євген Ангел, експерт ІЕД.

Згідно з дослідженням, проблеми з пошуком працівників зросли з 34,6% до 50,8%, зростає також кількість вакансій для некваліфікованих працівників.

У липні збільшилася кількість підприємств, які очікують на зростання цін протягом наступних трьох місяців. Втім, цей фактор опустився на 4-те місце у рейтингу проблем, яке поділяє із зменшенням попиту на продукцію та послуги.

Проте, навіть при таких проблемах, плани на довгострокову перспективу покращились: збільшилася кількість підприємств, які планують розширити свою діяльність.

У опитуванні, що проводиться місячно ІЕД, всього взяли участь 483 промислових підприємства з 21 області України.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також