«Укренерго» попередило про фейковий канал компанії в Telegram

Шахраї створили фейковий телеграм-канал "Укренерго" про відключення світла в регіонах

Фейковий телеграм-канал з назвою "Укренерго" з'явився, щоб імітувати відключення світла у різних регіонах. Про це повідомляє сама компанія "Укренерго".

Компанія попередила про шахрайство та фальшиві повідомлення від осіб, які використовують їхню назву та логотип. "Укренерго" підкреслює, що інформація про відключення світла в регіонах публікується тільки на офіційних сайтах та сторінках у соціальних мережах обленерго. Мешканці також можуть дізнатись про це у своєму особистому електронному кабінеті споживача.

Компанія висловила заклик українцям не поширювати фейкову інформацію та подавати скарги на такі випадки шахрайства.

Нова шахрайська схема в WhatsApp

Також стало відомо про поширення нової шахрайської схеми у месенджері WhatsApp, яка спрямована на отримання доступу до акаунтів користувачів. Користувачі отримують повідомлення з посиланням на фейкову сторінку "Електронних петицій". На цій сторінці шахраї закликають долучитись до "петиції" про надання звання Героя України родичу, для чого необхідно набрати певну кількість підписів.

Рекордна кількість кримінальних проваджень за шахрайство

У 2023 році в Україні було відкрито понад 82 тисячі кримінальних проваджень за статтею 190 Кримінального кодексу України - "Шахрайство". Це найбільша кількість проваджень за останні 11 років. У минулому році було відкрито 82 609 проваджень, що в 2,6 рази перевищує показник 2022 року, коли спостерігався сплеск активності аферистів.

Рекордну кількість нових справ за шахрайством зафіксували у 2013 році - тоді було відкрито 47 142 провадження. Після цього кількість справ зменшувалась, але знову почала зростати в останні роки.