В ISW оцінили вплив атак дронів на нафтопереробку в РФ

Українські безпілотники та повені в Росії знизили переробку нафти

Інститут вивчення війни повідомив, що атаки українських безпілотників та нещодавні повені в Росії спричинили зниження щотижневої переробки російської нафти до 11-місячного мінімуму. Хоча це падіння обсягів переробки поки що не критичне для економіки Росії.

За даними агентства Bloomberg, на середину квітня Росія переробляла 5,22 мільйона барелів сирої нафти на день, що на 10 тис. барелів менше, ніж на початку місяця.

Згідно з повідомленнями Bloomberg, українські війська завдали удари безпілотниками по нафтопереробних заводах, що призвело до зменшення переробки сирої нафти на 280 тис. барелів на день. Наприкінці січня атаки безпілотників вивели з ладу 14% всіх нафтопереробних потужностей Росії.

Також повідомляється, що Повінь в Оренбурзькій області призвела до виведення з ладу Орського нафтопереробного заводу. Однак цей завод вже відновив свою роботу.

Росія імпортує нафту внаслідок зменшення переробки

Зменшення російських нафтопереробних потужностей призвело до того, що Росія почала імпортувати бензин з Казахстану та Білорусі, щоб запобігти дефіциту та підвищенню цін на внутрішньому ринку. Проте це не має суттєвого впливу на міжнародний ринок.

Майбутні удари безпілотників можуть повністю паралізувати російську нафтопереробку

Аналітики попереджають, що майбутні удари українських безпілотників можуть повністю паралізувати російську нафтопереробку та значно вплинути на виробництво дистилятів в країні. Однак наразі удари не мають суттєвого впливу на російське виробництво нафти та поставки на міжнародний ринок.

Джерело: РБК-Україна