В ISW пояснили, для чого Кремль використовує тему обміну полоненими

Полонені воїни під наглядом російського Кремля
Полонені воїни під наглядом російського Кремля

Росія звинуватила Україну в призупиненні обміну військовополоненими

Інститут вивчення війни повідомив про звинувачення Росії щодо України в призупиненні обміну військовополоненими на кілька місяців. Така стратегія Кремля спрямована на посилення невдоволення українського суспільства та відволікання уваги західних країн від підтримки України.

Уповноважена з прав людини в РФ, Тетяна Москалькова, звинуватила Україну в висуненні "надуманих вимог", що призвели до призупинення обміну військовополоненими. Росія стверджує, що підтримує діалог з українським урядом та Міжнародним комітетом Червоного Хреста щодо військовополонених.

Але вже у листопаді 2023 року представник Українського координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Петро Яценко, повідомив, що Росія вже раніше призупиняла обмін військовополоненими без належного пояснення.

Україна була змушена відкрити третій табір для російських військовополонених через блокування обміну з боку Росії та збільшення кількості дезертирів, що потрапляли до військового полону. Це підтверджується численними заявами українських посадовців про спротив російської сторони щодо продовження обміну військовополоненими.

За останні місяці Росія порушила кілька правил щодо поводження з українськими полоненими, зокрема безнаказано страти та використання військовополонених як людських щитів. Також було виявлено існування "чорного ринку" з продажу українських військовополонених російськими воєнізованими групами.

Дослідники ISW вважають, що звинувачення Москалькової в адресу України стосовно припинення обміну є спробою відвертання уваги від документованих зловживань Росії щодо українських військовополонених та підриву ухвалення рішень в Україні.

"Це може спричинити незадоволення в українському суспільстві та зменшити підтримку України з боку західних країн. Схоже, Кремль використовує політику обміну військовополоненими як риторичний хід для підриву процесу прийняття рішень в Україні", - зауважено у звіті ISW.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також