В Україні можуть запровадити ще один податок на покупку авто: на скільки зростуть ціни

Зростання цін на авто в Україні
Зростання цін на авто в Україні

Кабінет міністрів України затвердив законопроект, який передбачає введення нового військового збору при покупці автомобілів. Згідно з пропозицією, при першій реєстрації легкових автомобілів у територіальних сервісних центрах МВС стягуватиметься додатковий 15% збір від вартості транспортного засобу.

Про це повідомляється на сайті уряду, пише "Хвиля".

Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді внести зміни до Податкового кодексу України, щоб мати можливість фінансувати військові витрати країни. Окрім іншого, запропонований збір поширюватиметься на підприємства, організації та фізичних осіб, за винятком осіб з інвалідністю.

Додамо, що цей захід є частиною ширшого законопроекту, спрямованого на підвищення деяких податків та зборів, що, за оцінками уряду, має принести додаткові 140 млрд. гривень до бюджету.

Важливо відзначити, що цей законопроект ще не зареєстрований у Верховній Раді та перебуває на стадії розгляду в Кабінеті міністрів.

Нововведення доповнить обов'язковий збір до Пенсійного фонду, розмір якого залежатиме від вартості автомобіля. З 1 січня 2024 року при реєстрації легкового автомобіля фізичні та юридичні особи сплачуватимуть податок до ПФУ за такими ставками:

  • 3%, якщо вартість легкового автомобіля без ПДВ не перевищує 499 620 гривень;
  • 4%, якщо вартість легкового автомобіля без ПДВ перевищує 499 620 гривень, але не перевищує 878 120 гривень;
  • 5%, якщо вартість легкового автомобіля без ПДВ перевищує 878 120 гривень.

За даними статистики, щомісяця в Україні продається приблизно 5000 нових автомобілів. У червні 2024 року було реалізовано 5200 нових машин, що на 11% менше, ніж у травні того ж року, та на 8,6% менше, ніж у червні 2023 року. Фізичні особи становлять більшість покупців (66,9%).

Читайте також