В Україні посилять покарання для роботодавців за недотримання військового обліку

Погоджено нові правила щодо призову до військ

11 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла закон про мобілізацію, який президент Володимир Зеленський підписав 16 квітня. Закон передбачає нові вимоги до роботодавців. Зокрема, тепер вони несуть відповідальність за включення нових працівників до військового обліку.

Наразі роботодавці несли відповідальність за включення нових співробітників до військового обліку. Це означає, що при прийомі на роботу без необхідних документів для військового обліку або з документами, що не відповідають вимогам, у ТЦК та СП застосовуватиметься чітко визначена норма, що дозволяє притягувати до адміністративної відповідальності або керівника компанії, або відповідальну за військовий облік особу.

Зазвичай це означає, що роботодавець повинен переконатися, що новий співробітник має правильну документацію для військового обліку. Якщо це не так, рободавець може відповідати за це.

Крім того, існує ймовірність, що ця норма може використовуватися для кримінального переслідування роботодавців за порушення статті 114-1 Кримінального кодексу України "Перешкода законній діяльності Збройних Сил та інших військових формувань", якщо вони не виконають своїх зобов'язань у ролі посередника між ТЦК та СП, задіяного у призовній діяльності.

Наразі обговорюється також законопроект, який передбачає значне збільшення адміністративних штрафів за порушення законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Зокрема, суми штрафів можуть становити від 153 000 до 204 000 гривень.

Мобілізація в Україні

Багатьох хвилює питання, як будуть нараховуватися ці штрафи. Якщо їх нараховувати за кожного окремо, загальна сума може становити мільйони гривень. Проте, є інформація, що розмір штрафів може бути переглянутий під час другого читання законопроекту.

Закон також передбачає тимчасові обмеження на право керування транспортними засобами у разі мобілізації. Це стосується як фізичних осіб, так і компаній з власним автопарком. У разі невиклику громадянина до війська, ТЦК та СП можуть звернутися до суду для встановлення тимчасового обмеження права керування транспортними засобами.

Для багатьох компаній, які залежать від мобільності працівників та логістики, ця зміна є дуже важливою.

Раніше ми вже розповідали, чи залишається робоче місце за працівником, якщо його призивають на військову службу.