В Україні запрацював офіс Гааги. Мета одна – покарати Росію

У Києві розпочав роботу польовий офіс Міжнародного кримінального суду.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора України.

"Разом з усім цивілізованим світом ми об'єднані однією метою: забезпечити справедливе покарання агресора за всі скоєні злочини. Лише такий результат стане запорукою відновлення та збереження миру для України та всього світу", сказав генеральний прокурор Андрій Костін.

Робота офісу допоможе посилити взаємодію між Україною і МКС.

"Підвищить ефективність та оперативність реагування на злочини, які Росія продовжує щодня вчиняти проти України та українців", заявив генпрокурор.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Те, що ми бачимо у питаннях партнерства Міжнародного кримінального суду з Україною, розбудови партнерства з громадянським суспільством, з іншими державами-членами ООН, державними та недержавними учасниками МКС, це не просто іскра. Це світанок нового часу, в якому ми повинні проявити витримку та наполегливість, аби наші слова не були порожніми. Їх відчувають постраждалі як в Україні, де я маю честь зараз бути, так і в усьому світі", сказав прокурор МКС Карім Хан.

Костін подякував Хану за колосальну роботу, яку здійснюють МКС і Офіс для притягнення до відповідальності винуватців міжнародних злочинів.

Серед результатів цієї роботи історичний ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна і Марії Львової-Бєловової, який майже пів року тому видав МКС, повідомив Офіс генпрокурора.

Також генпрокурор відзначив роботу команди МКС під керівництвом Бренди Голліс, яка працювала в Україні над розслідуванням низки тяжких злочинів безпосередньо на місцях.

Костін подякував за швидку реакцію команди МКС на підрив російськими окупантами греблі Каховської гідроелектростанції.

У березні Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна і так званої уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Обох підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.

Цього року Європейський парламент підтримав створення спецтрибуналу над Путіним і самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

Путіна треба судити за злочин агресії спецтрибуналом, сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.