В Україні запустять пілотний проєкт навчання жінок-водіїв

Жінка-водій навчається в автомобілі
Жінка-водій навчається в автомобілі

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та Представництво ООН "Жінки в Україні" уклали угоду про здійснення проєкту навчання жінок-водійок у сфері перевезень пасажирів автобусами.

За інформацією Міністерства, пілотний проєкт буде реалізовувати ГО "Фундація інституційного розвитку" за підтримки Швеції.

"Мета пілотного проєкту - навчання та перепідготовка жінок-водійок у сфері міського та муніципального транспорту, автобусів. Це перша ініціатива, спрямована на подолання дефіциту кадрів і стереотипів про професію. Даними Міністерства, дефіцит водіїв автобусів у регіонах становить близько 30%, а це - близько шести тисяч працівників", - зазначив Сергій Деркач, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Основні завдання проєкту включають створення нових робочих місць та можливостей професійного розвитку жінок у громадському транспорті відповідно до українських та європейських стандартів, працевлаштування жінок у пасажирському транспорті та забезпечення дотримання прав жінок на комунальних підприємствах у сфері пасажирського транспорту.

"Цей проєкт є дуже важливим для підтримки жінок, які зацікавлені в працевлаштуванні. Він надасть їм нові навички та можливість працювати водійками автобусів. Для ООН "Жінки" також важливо залучення роботодавців до проєкту, щоб забезпечити рівні можливості та усунути дискримінацію", - підкреслила Сабін Фрейзер, Представниця ООН "Жінки в Україні".

У рамках проєкту також передбачено навчання жінок для отримання кваліфікаційної картки водія (код 95), яка підтверджує професійну компетенцію водія автобуса за європейським стандартом.

Також, на комунальних підприємствах будуть проведені навчальні заходи з впровадження стандартів дотримання прав жінок на робочому місці та загального контролю дотримання прав жінок серед учасників проєкту. Результати моніторингу служитимуть основою для рекомендацій та плану дій, спрямованих на забезпечення прав жінок на підприємствах транспортної галузі.

Читайте також