В Україні змінилися правила спадкування: деталі нововведень

Міністерство юстиції України повідомило про зміни в правилах оформлення спадщини. З 30 січня 2024 року в Україні набули чинності нові правила.

Одна з основних змін стосується визначення місця відкриття спадщини. Тепер цим місцем буде останнє місце проживання спадкодавця. Якщо це місце невідоме, то місцем відкриття спадщини стане місцезнаходження нерухомого або рухомого майна.

"Якщо місцем відкриття спадщини є населений пункт або території, на яких не здійснюється державна влада або здійснюється не повністю, а також якщо спадкову справу не відкрито до набрання чинності Законом № 3450-IX, нотаріальні дії здійснюються за місцем подання першої заяви про спадщину"

У разі, якщо особа проживала за кордоном, то правила визначення місця відкриття спадщини будуть встановлюватись відповідно до Закону України "Про міжнародне приватне право".

Також встановлено особливі правила оформлення спадкових прав під час дії воєнного стану. Зокрема, заяву нотаріусу можна подати незалежно від місця відкриття спадщини, якщо місцем відкриття спадщини є населений пункт, на території якого не здійснюються повноваження органів державної влади або на території активних бойових дій або тимчасово окупованої території.

Також під час дії військового стану та протягом двох років з його припинення будуть встановлені особливості щодо обчислення строків при спадкуванні.

Загальне правило для прийняття спадщини передбачає термін 6 місяців, який обчислюється з дня смерті особи. Якщо смерть зареєстрована протягом одного місяця від дня смерті, то строки обчислюються з дня державної реєстрації смерті.

Зміни в правилах оформлення спадщини стануть важливим кроком у забезпеченні чіткості та правової відповідності при спадкуванні в Україні.