"Вагнерівці" хочуть захопити бази миротворців ООН

Вагнерівці намагаються взяти на себе бази ООН
Вагнерівці намагаються взяти на себе бази ООН

Приватна військова компанія "Вагнер" планує захопити бази миротворців ООН, які збираються покинути позиції в Малі. За даними Інституту вивчення війни (ISW), "Вагнерівці" уже перейшли до позицій разом з маліською армією.

Останнім часом бойовники посилили терор над місцевим населенням, вбиваючи цивільних осіб, яких вони підозрюють у зв'язках з місцевим філіалом Аль-Каїди Джамаат Нусрат аль-Іслам ва аль-Муслімін (JNIM). Аналітики зазначають, що з метою залучення підтримки і політичної легітимності, JNIM пропонує союз із сепаратистськими групами та північними громадами в регіоні Кідал.

Згідно з дослідженням ISW, JNIM намагається отримати контроль над районами на півночі Малі, що дозволить їм керувати та маніпулювати ситуацією. Якщо це станеться, угруповання зможе створити більшу транснаціональну загрозу.

Миротворчий контингент ООН працює в Малі з 2013 року. Протягом цього часу в країні відбулись кілька державних переворотів, і співробітництво між військовим урядом і контингентом MINUSMA було напруженим. Влітку поточного року миротворчий контингент звернувся до ООН з пропозицією вивести своїх миротворців з Малі, і Рада Безпеки ООН прийняла цю пропозицію. Тож миротворчий контингент покине країну до 1 січня 2024 року.

Читайте також