В'язнів роздягали догола і заганяли в камеру з пацюками - який вигляд має музей у приміщенні сталінської катівні

музей у сталінській катівні з пацюками
музей у сталінській катівні з пацюками

Музей політичних в'язнів у Тернополі знаходиться в сталінській катівні, яка працювала з 1940-х до 1980-х років. Засновниками музею стали обласна Спілка політв'язнів та репресованих, краєзнавчий музей та Інститут національного відродження України. Офіційне відкриття меморіалу відбулося у 1996 році, а в 2001 році музею передали всі 28 камер колишнього слідчого ізолятора радянської спецслужби.

В катівні відбувалися жахливі тортури і катування політв'язнів. Вони роздягалися догола і втягувалися у камеру з пацюками, де чекали годину, доки їм не відрізали ґудзики та шнурівки, що вважалися зброєю. У камері діяли жорсткі правила, які забороняли голосно розмовляти та швидко ходити. За порушення режиму в'язнів кидали в карцер, який був найхолоднішою камерою із калюжами та болотом на підлозі.

У музеї зберігаються особисті речі колишніх політв'язнів, такі як вервечка із хліба, копія табірного альбому, табірні костюми та взуття, макети повстанців та в'язнів, наручники зразка 1945 року, металеве ліжко дисидента, оригінали табірних листів та поштівок. Також у музеї представлені фотографії та біографії творців ОУН-УПА, малюнки підпільного художника Ніла Хасевича та експозиція присвячена "розстріляному відродженню".

Політичні репресії сталінського періоду завдали великого відбитку на світовій історії. У цей час сталося безліч злочинів і насильства. Точне число жертв сталінських чисток невідоме, але за оцінками істориків, загинуло понад мільйон людей. НКВД денно страчувало понад тисячу осіб, переважно застреленням у голову.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Читайте також