Верховна Рада встановила символ незалежної держави

28 січня 1992 року Верховна Рада України затвердила синьо-жовтий прапор як символ незалежної держави. Це рішення ухвалили після дискусій народних депутатів і під тиском громадськості.

Прапор у синьо-жовтих кольорах використовували на українських землях ще із Середньовіччя. Зокрема на прапорах Галицько-Волинського князівства зображено золотого лева на синьому тлі. Синьо-жовтий стяг широко використовував український національно-визвольний рух під час європейської "Весни народів" 1848 року. У роки Першої світової війни блакитним полотнищем із золотим обрамленням користувалися українські січові стрільці.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Прапори із синім й жовтим кольорами під час визвольних змагань 1917-1921 років використовували Центральна Рада, УНР, Гетьманат Павла Скоропадського та ЗУНР. За часів СРСР прапор жовтого і блакитного кольору був під забороною, його застосування карали кримінальною відповідальністю як прояв націоналізму.

24 липня 1990 року синьо-жовте полотно вперше з 12 червня 1920-го офіційно з'явилося у столиці України. Його підняли біля будівлі міської ради на Хрещатику на знак ухвали "Декларації про державний суверенітет України". 24 серпня 1991 року під час проголошення "Акту про незалежність України" синьо-жовтий прапор внесли до сесійної зали Верховної Ради. 4 вересня 1991-го стяг вивісили над будівлею українського парламенту як символ незалежної України. Через 2 тижні постановою "Про прапор України" Президія ВРУ дозволила використовувати синьо-жовтий стяг у протокольних заходах до прийняття нової Конституції України.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

З набуттям Україною незалежності формування дипломатичних відносин змушувало якнайшвидше ухвалити рішення про національні атрибути держави. У результаті гострих дискусій постановою від 28 січня 1992 року Верховна Рада офіційно затвердила Державним прапором України: "Національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з 2 рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої - синього кольору, нижньої - жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3".

Синьо-жовтий прапор вперше внесли до парламенту 24 серпня 1991 року.

"Ось так внесли прапор в парламент України. Київ 24 серпня 1991 року. Можна сказати - фото публікується вперше", - говорить український фотограф Єфрем Лукацький, який зробив фото під час внесення прапора України до ВР. Стяг зберігається в приміщенні ВРУ.

18 вересня 1991 року Верховна Рада України постановила до прийняття Конституції у протокольних заходах використовувати синьо-жовтий прапор. 23 серпня 1991-го депутати врочисто внесли до зали засідань Верховної Ради великий синьо-жовтий прапор.