Видання The Economist розкрило деталі підготовки операції ЗСУ у Курській області

Операція ЗСУ у Курській області
Операція ЗСУ у Курській області

Операція ЗСУ у Курській області РФ розпочалася вранці 6 серпня і вже триває майже два тижні. Однак події могли розвиватись інакше, оскільки Україна розглядала кілька варіантів операції, пише The Economist.

За даними видання, розглядалися такі сценарії наступу на найслабші пункти російської оборони: удар у Брянській області, удар у Курській області, комбінований удар у двох регіонах одразу, або ще більший масштаб.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський тримав свої плани в таємниці, ділившись ними лише з вузькою групою генералів та співробітників служб безпеки. З президентом України Володимиром Зеленським він говорив віч-на-віч, без свого штабу.

Більшість інформації розвідка отримувала самостійно, а не через ГУР МО України. Розвідувальну агенцію включили лише на пізній стадії підготовки операції.

Один із джерел видання стверджує, що західні союзники також не знали про те, до чого готувалася Україна. Обмежені комунікації дозволили ЗСУ розпочати атаку до того, як росіяни зрозуміли, що відбувається.

За словами джерела, Сирський збив противника з пантелику, приховавши прибуття найбільш досвідчених дивізій, які брали участь у боях. Підкріплення було перекинуто до лісів біля кордону Курської області під приводом захисту від передбачуваного російського нападу на Суми. Громадські ЗМІ також поширили інформацію про вторгнення РФ, яке мало відбутися вже незабаром.

"Ротація відбулася приблизно за півтора тижні до початку Курської операції. Росіяни продовжували вірити, що ми просто захищаємо кордон", - сказав один із джерел The Economist.

Солдати почали підозрювати, що збирається щось серйозне, на початку серпня, коли їм раптово видали нове спорядження, включаючи каски з навушниками та штурмові гвинтівки. Вони проводили навчання на макетах, які виявилися російськими селами. 80-та бригада готувалася до другої хвилі атаки.

Видання також зазначає, що Сирський приберіг більшу частину сил саме для другої хвилі атаки, і тому Росія спочатку не вважала прорив особливо серйозним.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також