Відставка президентки Угорщини «викриває вразливі місця» Орбана — The Guardian

Відставка президентки Угорщини Каталін Новак на тлі скандалу розкриває вразливості прем'єр-міністра країни Віктора Орбана.

Угорська президентка Каталін Новак подала у відставку після помилування засудженого за покривання сексуального насильства над дітьми. Вона помилувала також колишнього заступника директора дитячого будинку, який змусив неповнолітніх відмовитися від своїх свідчень проти директора, засудженого за педофілію. Після виявлення цього скандалу Новак визнала свою помилку та оголосила про відставку. Проте, покидання посади президентки не розкриває одразу всіх проблем Віктора Орбана, які його критики вже давно підкреслюють.

За даними The Guardian, партія Фідес, яку очолює Орбан, не втілює ідеології та побудувала систему управління, спрямовану на збагачення вузького кола осіб. Позиція Орбана та його уряду відрізняється від його офіційної риторики, і це стає дуже очевидним після скандалу з Новак. Разом із нею свою посаду покинула Юдіт Варга - головна кандидатка від Фідес на виборах до Європарламенту.

Жодного реального пояснення рішення про помилування не було. Колишній чоловік Варги Петер Мадьяр, звинуватив високопоставлених представників Фідес, помилуванням свідчить про їхню бажання розбагатіти. Мадьяр також розкритикував впливового міністра Антала Рогана, якого називають відповідальним за зміст новинних повідомлень.

За словами Жужанни Вег, представниці Німецького фонду Маршалла США, Орбану не відбудеться жодних прямих наслідків. Та критика з боку Мадьяра показує розбіжності у Фідес та можливісь існування групи, що критикує найближче оточення прем'єр-міністра. Близкі до Орбана противники можуть демонструвати свою силу. В той час Орбан практично не втручався і дозволив Новак та Варга взяти провину на себе.

Однак, скандал також створює можливість для угорських опозиційних партій, але це одночасно становить серйозний виклик. З'явилася інформація, що основна партія Фідес може бути розділена або відбувається особиста вендета. Невідомо, чи це стане причиною для апатичних або нерішучих виборців підтримати опозицію.

У результаті бойкоту парламентського засідання, яке призводить до гальмування приєднання Угорщини до НАТО, стоїть багато нерозкритих питань. Депутати від Фідес, партії Орбана, відмовились від участі в засіданні, яке мало розглянути питання вступу Швеції до НАТО.