Вихід на пенсію: як подавати заяву до ПФУ та коли призначать виплату

Заява на пенсію до ПФУ
Заява на пенсію до ПФУ

Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін розповів, коли треба подати заяву до Пенсійного фонду для оформлення пенсії. За його словами, це одне з найважливіших питань для громадян України.

З метою уникнення затримок і помилок в оформленні, важливо знати терміни та порядок подання документів до Пенсійного фонду. Так, людина, яка досягла 60 років і має необхідний страховий стаж, повинна подати заяву.

Наголошується, що пенсія за віком призначається з дня, що настає після дня досягнення пенсійного віку. Наприклад, якщо людина досягла пенсійного віку 1 вересня, вона може подати документи до Пенсійного фонду до кінця листопада і пенсія буде призначена з 2 вересня. Якщо заяву подано після цього терміну, пенсія буде призначена лише з моменту подання заяви.

Також можна подати заяву та документи на оформлення пенсії заздалегідь, але не раніше, ніж за місяць до досягнення пенсійного віку. Якщо при поданні заяви не вистачає документів, їх можна буде донести протягом 3 місяців.

Також законодавство передбачає виплату пенсії з дня пенсійного віку навіть для тих, хто не зміг вчасно звернутися по пенсію через тимчасову окупацію. Це стосується періоду воєнного стану та 3 місяців після його припинення.

Заяву на оформлення пенсії можна подати до будь-якого відділення Пенсійного фонду України або онлайн через веб-портал електронних послуг ПФУ. Також існує можливість подати заяву поштою для громадян, які проживають за кордоном через війну або набули статусу біженця.

Але важливо зазначити, що онлайн-заяву можуть подати навіть ті, хто проживає на тимчасово окупованих територіях, проте можуть виникати складності з технічного характеру, а також з оформленням українського банківського рахунку та зняттям грошей.

Читайте також