Викиди вуглекислого газу у світі сягли рекорду: The Wall Street Journal назвала винних

За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), викиди вуглекислого газу (СО2) в світі зросли у 2023 році. Запроваджені в ЄС та США заходи щодо охорони навколишнього середовища не дали бажаного результату через великі забруднення в Індії та Китаї.

Міжнародне енергетичне агентство повідомляє, що в останньому році глобальні викиди CO2 досягли рекордного рівня. Посуха в багатьох країнах призвела до зупинки деяких великих гідроелектростанцій, що призвело до збільшення використання викопного палива.

Викиди CO2, пов'язані з енергетикою, зросли на 410 млн тонн, або на 1,1%, досягнувши 37,4 млрд тонн у 2023 році, - повідомляє МЕА.

Експерти вказують на залежність Індії та Китаю від вугілля, особливо після пандемії, та наголошують, що це призвело до зростання викидів газу у цих країнах.

У Китаї викиди від спалювання енергії зросли на 5,2% до 12,6 млрд тонн, що є найбільшим показником у світі. У звіті МЕА йдеться про викиди від усіх видів використання викопного палива для енергетичних цілей і промислових процесів.

Натомість, в країнах з розвиненою економікою спостерігається зниження викидів CO2. Це пов'язано з активним розгортанням відновлюваних джерел енергії, заходами з енергоефективності та погіршенням промислової ситуації та погодних умов.

У США геологи спостерігають початок "золотої лихоманки" для водневої енергетики. Геологічна служба США оголосила, що світові запаси водню можуть забезпечити енергією на сотні років.

Запаси водню в підземних джерелах становлять 5 трлн тонн, - повідомляє Геологічна служба США.