Визначили фактор, який обмежив наступ ЗСУ після звільнення Херсона

Затримки із поставками Києву західних зразків далекобійних реактивних систем залпового вогню, передових систем протиповітряної оборони і танків стали головним чинником того, що Україна втратила час для початку великого контрнаступу.

Збройні сили України не змогли вчасно перехопити ініціативу на полі бою, вважають американські експерти Інституту вивчення війни (ISW).

"Захід, який зобов'язався підтримувати Україну зброєю, не врахував передбачувану вимогу перевести ЗСУ з радянських систем. Після 11 листопада, коли був звільнений Херсон, українські військові не зуміли піти в новий наступ, що перетворило війну на позиційні бої. Якби ЗСУ почали переводити на західні зразки техніки влітку 2022 року, Україна використала б "вікно можливостей" і перехопила ініціативу виснаженої російської армії", сказано у звіті аналітиків.

Обережність українського командування після звільнення Херсона, вважають експерти, продиктована відсутністю гарантій з боку Заходу щодо заміни знищеної і пошкодженої в боях техніки. Тому бої на півдні після звільнення правого берега Херсонської області в середині листопада не переросли у новий контрнаступ.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Росіяни цим скористалися, оголосивши в країні мобілізацію. Це вилилося у відновлення штурмів у Донецькій області, націлених, перш за все, на відволікання ЗСУ від підготовки до контрнаступу.

"Якби західні лідери почали ставити умови для використання Україною західних танків у червні 2022 року, коли з'явилися перші явні ознаки того, що західні танки будуть потрібні, українські сили змогли б почати їх використовувати вже у листопаді або грудні", звітують у ISW.

Україна все ще може почати давно запланований контрнаступ цієї зими, що дещо пом'якшить наслідки повільної реакції Заходу з наданням необхідної допомоги. Разом із тим, затримка вже дозволила Росії створити умови для власного наступу.

Наша авіація протягом доби завдала удару по зенітно-ракетному комплексу ворога та двох ударів по районах зосередження окупантів. Підрозділи ракетних військ і артилерії ЗСУ уразили дві радіолокаційних станції, склад боєприпасів та один інший важливий об'єкт противника.