Влада Ізраїлю не збирається встановлювати контроль над Сектором Гази - Блінкен

Ізраїль не бажає мати контроль над Сектором Гази, але не може дозволити існування постійної загрози від терористів ХАМАС. Це було заявлено держсекретарем США Ентоні Блінкеном, повідомляє The Guardian.

За його словами: "Ми знаємо дві речі. Ми не можемо повернутися до статус-кво. Вони не можуть повернутися до статус-кво, коли ХАМАС здатний керувати Сектором Гази і повторити свої дії".

Блінкен наголосив, що Ізраїль не має наміру контролювати Сектор Гази.

Він сказав: "За словами ізраїльтян, вони не бажають і не прагнуть керувати Газою. Вони виходили з Гази односторонньо і безумовно кілька десятиліть тому. Проте вони не можуть жити в постійній загрозі жахливих терористичних атак, які походять з Сектора Гази".

Держсекретар заявив, що зараз шукаються гарантії, що запобіжать майбутнім терористичним атакам.

Він додав: "Необхідно знайти рішення, що гарантуватиме, що ХАМАС не зможе повторити подібне. Проте це не означає повернення контролю Ізраїлю над Сектором Гази, чого вони не бажають і не збираються робити. Існують різні ідеї щодо можливих кроків, але це вимагає роботи, і над цим потрібно працювати вже зараз, коли Ізраїль зіткнувся з існуючою загрозою".

7 жовтня Ізраїль був обстріляний ракетами, а бойовики ХАМАСу проникли на його територію, вбили людей і взяли заручників.

Відповідно, Ізраїль розпочав антитерористичну операцію "Залізні мечі". Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху заявив, що країна не припинить дії, поки не покарає ХАМАС.

Для проведення перемовин прибув до Ізраїлю держсекретар США Ентоні Блінкен.