«Вони у доміку». Літераторка проаналізувала, як провідні письменники реагували на смерть Фаріон

Письменники реагують на смерть Фаріон
Письменники реагують на смерть Фаріон

Українська поетеса Ярина Чорногуз застосовує негативний термін "захлинутися від ненависті" для опису своїх почуттів щодо Ольги Фаріон і тих, хто обурився її смертю, водночас Сергій Жадан утримується від висловлення будь-яких коментарів щодо цієї події. Це стало об'єктом уваги Марини Зеленюк, яка вказала на реакцію відомих поетів та письменників у своєму пості на Facebook.

Друзі звернули мою увагу на допис Ярини Чорногуз, що захлинається від ненависті до Фаріон і всіх, кого вразило її вбивство. А там в коментарях я зустріла ще і приємну сімейну пару відомих українських митців - Артема Чеха та Ірини Цілик, які мають тисяч підписників на FB і які нічого не написали про вбивство Фаріон у себе на сторінках, але під дописом пані Чорногуз їх прорвало на подяку і щире здивування тому, що несеться в стрічці на підтримку Фаріон

Однак, зазначає Зеленюк, письменниця Оксана Забужко висловила співчуття родині Фаріон та бажання працювати разом з поліцією, проте не згадала саму Фаріон і її боротьбу за українську справу.

Зеленюк зазначає, що багато відомих письменників мовчать щодо вбивства Фаріон. Вона стверджує, що це не просто стрілянина, яка позаслуговує уваги лише тих, хто безпосередньо страждає. Ця подія має велике значення для всіх українців, які бажають будувати сильну Україну. Зеленюк закликає письменників не відвертати свою увагу від цього і не чекати, поки загроза постукатить безпосередньо у їхні двері.

Поетка Галина Пагутяк висловила свою точку зору, підкреслюючи, що, незважаючи на незгоду з методами Фаріон, не можна радіти її смерті. Вона закликає не зводити Фаріон до рангу беззахисної жертви, адже вона намагалась боротися проти денаціоналізації, яка шкодить Україні.

Письменник Мирослав Дочинець описує Фаріон як сильну, відважну і жорстоку, яка притягувала до себе не лише наслідки своїх дій, але й кулі. Він звертається до слова, яке йому, як письменнику, не дає захисту.

Письменниця Лариса Ніцой звинувачує певних осіб у вбивстві Фаріон і робить заклик до подальших дій.

Письменник Андрій Любка вважає, що смерть Фаріон є об'єднавчою силою для українців, але Марина Зеленюк висловлює протилежну думку.

Нагадаємо, що 19 липня ввечері Ірина Фаріон померла в лікарні після замаху. Лікарі намагалися врятувати її життя шляхом проведення операції, але стан Фаріон був дуже критичним.

Замах на Фаріон стався у Львові, коли невідома особа вистрілила в неї у вулиці Масарика. Очевидці помітили підозрілого хлопця у цьому районі. Тепер поліція розшукує підозрюваного в цьому злочині.

Пізніше стало відомо, що це замовлене вбивство було планувалося протягом тривалого часу. Експерти вже з'ясували особу виконавця, якого розшукує поліція. Також є підозрілі, які можуть бути причетними до цього злочину.

Читайте також