Вторгнення в Курськ послабило українську оборону – FT

Вторгнення в Курськ - послаблення оборони
Вторгнення в Курськ - послаблення оборони

Українські сили оборони за останні два тижні змогли заволодіти більшою територією в Росії, ніж Москва в Україні за цілий рік. Це доказало, що українська армія має значні можливості і підняло бойовий дух наших співвітчизників.

Однак, раптовий успіх українських сил оборони досі не призвів до досягнення головної мети, яка полягає в відведенні російських військ та послабленні тиску на гарячі точки на сході України, де продовжується агресія з боку Москви, повідомляє Financial Times.

«Ми частково вважаємо причиною російського наступу на Донбасі те, що Київ перекинув свої ресурси на північ», - заявив один із командирів української артилерійської бригади на сході України.

Зокрема, українські війська були змушені обмежити використання артилерійських снарядів, оскільки частину артилерійської техніки перерозподілили для боротьби з вторгненням в Курську область. Також Україна була змушена перебазувати понад 10 000 військовослужбовців, включаючи елітні повітряно-десантні війська та механізовані бригади, з Донецької та Харківської областей, де тривають інтенсивні бої.

«Навіть за кілька днів до початку наступу на Курськ, українські оборонці в Донецькій області вже почували певний тиск. Тепер російські війська досягли тактичного успіху в Донецьку і, якщо ситуація не зміниться, їх подальше просування буде впливовим», - заявив один високопоставлений український чиновник, знайомий з військовими операціями.

На даний момент, українські втрати під час наступу в Курській області не коментуються Києвом. Однак, за даними дослідників розвідувальної інформації, Україна вже втратила принаймні 51 одиницю цінної військової техніки, включаючи німецькі машини Marder, американські Stryker і ракети Himars.

Незважаючи на заяви офіційних осіб США про перекидання російських військ з півдня та сходу України на північ, до Курська, насправді ці сили переміщуються з південної частини країни та окупованого Криму, що мають менший вплив на ситуацію в Донецькій області.

Українські солдати та військові аналітики також стверджують, що немає вказівок про значні перекидання російських військ з найнапруженішого фронту на сході країни.

«Незважаючи на успішну оборону у Курській області, росіяни досі не перекидають у значній кількості своїх військ. Основні атакувальні сили залишаються на місці», - повідомили у 47-й механізованій бригаді Збройних сил України.

Читайте також