WP проаналізувало реакцію Путіна на операцію ЗСУ під Курськом

Путін думаючи про реакцію на операцію ЗСУ під Курськом
Путін думаючи про реакцію на операцію ЗСУ під Курськом

Виключне вторгнення української армії в Курську область Росії показало особливу поведінку президента Володимира Путіна в кризових ситуаціях - він схильний "замерзати" перед несподіваними викликами. Повільна та непевна реакція Москви на цю подію стала ще одним прикладом нездатності глави Кремля діяти швидко та рішуче, адекватно його воєнний риториці.

Про це повідомляє Washington Post.

Це вже четвертий серйозний удар по авторитету Путіна з початку конфлікту в лютому 2022 року. Як і в попередніх випадках - після невдалих спроб повалити уряд України, змови Євгена Пригожина та теракту в "Крокус Сіті Холлі" - реакція Кремля була вибірковою, а Путін давав собі добу або більше, щоб зробити публічне звернення. Експерти відзначають, що така стратегія реагування є характерною для російського лідера.

"Путін любить тримати все в таємниці. Коли він виходить на публіку, він не каже багато. Він вважає, що краще не нагнітати обстановку", - зазначає Тетяна Станова, засновник аналітичної компанії R. Politik.

Водночас високопосадовці часто ховають невдачі, боючись викликати незадоволення президента. Так, голова Генштабу РФ Валерій Герасимов поспішив заявити, що український наступ був зупинений, хоча справжня ситуація була іншою. Подібні заяви також звучали від Апті Аллаудінова, командира спецназу "Ахмат".

Незважаючи на очевидний підрив авторитету Путіна, аналітики не вбачають прямої загрози його владі. Експерти вважають, що багато росіян, особливо представники еліти, звикли до непередбачуваних ситуацій та почувають себе безсиліми в існуючій політичній системі.

Наступ в Курській області тільки підірвав авторитет військових РФ

Незважаючи на те, що український наступ в Курській області ушкодив престиж російських військових, це не змінило основну ситуацію в затяжній війні на виснаження. Україна продовжує зіткнення з серйозними проблемами, зокрема, з нестачею сучасної західної зброї та обмеженнями її використання. Через такі труднощі Росії вдалося виштовхнути Збройні Сили України з Покровського на Донеччині, і, ймовірно, незабаром їм доведеться відступити з цього міста.

Покровськ

Більше того, РФ продовжує бомбардувати міста на сході 3-тоновими бомбами, а Україні доводиться боротися щоб забезпечити зброю для того, щоб триматися, а не перемагати.

Після невдалого контрнаступу минулого літа, проблем з особовим складом, сумнівів щодо поставок західної зброї та страху, що, якщо Дональд Трамп стане президентом, він припинить підтримку України, країна перебуває під зростаючим тиском.

Путін виключив можливість компромісів з Україною

У відповідь на кризу в Курській області Путін виключив можливість нових компромісів та переговорів з Україною, підтвердивши свою максималістську позицію. Експерти вказують, що в нинішніх умовах російському лідеру буде складніше просувати ідею "мирного ультиматуму", оскільки його умови залишаються неприйнятними для Києва.

Додамо, що раніше видання також повідомило про зрив таємних переговорів між Україною та РФ через бої в Курській області.

Читайте також